Blog

 • A.P. v.d. Venne, 'Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen', 1600-1635, RP-T-00-758
  favoriet  2
   

  In tegenstelling tot veel andere landen in Europa en daarbuiten kenden de Nederlanden geen officiele weeldewetten. Hielden de Hollanders niet van uiterlijk vertoon? Twee publicaties die hier hun licht over laten schijnen.

 • favoriet  4
   

  Het gebeurt niet iedere dag dat een Nederlandstalig boek verschijnt over een Nederlands ‘instituut’ dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de modegeschiedenis van ons land. Wanneer het dan ook nog eens prachtig uitgegeven blijkt: gebonden in een linnen band met titel in gouddruk, zwaar papier en zelfs een leeslint, zijn de verwachtingen uiteraard hooggespannen!

 • favoriet  4
   

  Deze vijf boeken zijn echt de moeite van het lezen waard. Voor wie de komende periode zin en tijd heeft om te lezen: nieuwe en interessante boeken voor in de kerstvakantie.

 • Het aankleden van Marie Antoinette's haar, door Heinrich Losslow (1843-1897). Bron: Wikipedia.
  favoriet  7
  1

  Marie Antoinette staat niet voor niets bekend als dé modekoningin! Haar garderobe is veelbesproken om zijn frivoliteit, vooruitstrevendheid en natuurlijk om zijn overdadigheid (minimalisme stond destijds klaarblijkelijk niet in het woordenboek). Voor de liefhebbers twee boeken die nieuw inzicht geeft in haar garderobe…

 • favoriet  3
   

  Van veranderingen in technologie en consumptie tot de ontwikkeling van smart textiles. Speciaal voor de Modemuze presentatie in de OBA bespreek ik negen favoriete boeken over innovatie. Meer weten? De boeken zijn tot 2 september te vinden op de [email protected] boekenplank.

 • favoriet  4
   

  De geschiedenis van twee grote Nederlandse warenhuizen onder de loep genomen: het ten onder gegane V&D en het nog altijd bestaande C&A. Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt hier 3 boeken die in tekst en beeld een inzicht bieden in de bedrijfsgeschiedenis van deze modebedrijven.

 • Blog Modemuze Bianca du Mortier recensie Get A Life The Diaries of Vivienne Westwood
  favoriet  1
   

  'Geluksvogels' Joan Juliet Buck en Vivienne Westwood hebben de top bereikt. In deze blog beschouwt Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, Joan Juliet Buck’s memoires The Price of Illusion en het in boekvorm uitgegeven Get a Life! The Diaries of Vivienne Westwood. Wie weet kunnen wij wat leren van deze topvrouwen.

 • Blog Modemuze Boeken Top 5 Bianca du Mortier Michel Pastoureau, Red, The History of a Color
  favoriet  5
   

  Als je nog een gaatje vindt tussen al de kerstinkopen door, ga dan naar de bieb of boekenwinkel en pik een van deze boeken mee! Oneindig veel mode-inspiratie in de top 5 van Bianca du Mortier, conservator kostuums Rijksmuseum.

 • Modetermen zoeken
  favoriet  6
   

  De 6 beste boeken om in huis te hebben als het gaat om mode- en textieltermen in het Nederlands én in allerlei andere talen. Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, geeft tips voor boeken die ons kunnen helpen bij het opzoeken van kostuumtermen in andere talen.

 • Seventeenth-century Women’s Dress Patterns (1)
  favoriet  7
   

  Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt voor Modemuze boeken. In deze blog-post kijkt ze naar de boeken Seventeenth-century Women’s Dress Patterns en 17th-Century Men’s Dress Patterns, 1600-1630, welke vol staan met (kostuum)historische context, detailfoto’s en patroontekeningen!

Pagina's