Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
  Kaft van boek 'The Fabric of Civilization, How Textiles made the World'
  1

  Nu Brexit een feit is, blijkt het bestellen van boeken in Engeland ineens veel ingewikkelder, langduriger en bovenal duurder te zijn. In de hoop dat hiervoor binnen niet al te lange tijd een oplossing wordt gevonden, hierbij een recente Engelse, Amerikaanse en Canadese publicatie. In dit blog deelt Bianca du Mortier drie nieuwe leestips.

 • Blog
  1

  Nog op zoek naar een leuk kerstcadeau - of wil je jezelf verwennen met een nieuw boek? Bianca du Mortier, conservator Mode en Kostuum Rijksmuseum, stelde een lijst samen van boeken met verfrissende theorieën, ideeën, en verhalen.

 • Blog
  1

  Voor de fans van de Netflix serie The Crown of fans van glossies, deze drie boeken doen het...

 • Blog
  A.P. v.d. Venne, 'Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen', 1600-1635, RP-T-00-758
   

  In tegenstelling tot veel andere landen in Europa en daarbuiten kenden de Nederlanden geen officiele weeldewetten. Hielden de Hollanders niet van uiterlijk vertoon? Twee publicaties die hier hun licht over laten schijnen.

 • Blog
   

  Het gebeurt niet iedere dag dat een Nederlandstalig boek verschijnt over een Nederlands ‘instituut’ dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de modegeschiedenis van ons land. Wanneer het dan ook nog eens prachtig uitgegeven blijkt: gebonden in een linnen band met titel in gouddruk, zwaar papier en zelfs een leeslint, zijn de verwachtingen uiteraard hooggespannen!

 • Blog
   

  Deze vijf boeken zijn echt de moeite van het lezen waard. Voor wie de komende periode zin en...

 • Blog
  Het aankleden van Marie Antoinette's haar, door Heinrich Losslow (1843-1897). Bron: Wikipedia.
  1

  Marie Antoinette staat niet voor niets bekend als dé modekoningin! Haar garderobe is veelbesproken om zijn frivoliteit, vooruitstrevendheid en natuurlijk om zijn overdadigheid (minimalisme stond destijds klaarblijkelijk niet in het woordenboek). Voor de liefhebbers twee boeken die nieuw inzicht geeft in haar garderobe…

 • Blog
   

  Van veranderingen in technologie en consumptie tot de ontwikkeling van smart textiles. Speciaal...

 • Blog
   

  De geschiedenis van twee grote Nederlandse warenhuizen onder de loep genomen: het ten onder gegane V&D en het nog altijd bestaande C&A. Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, bespreekt hier 3 boeken die in tekst en beeld een inzicht bieden in de bedrijfsgeschiedenis van deze modebedrijven.

 • Blog
  Blog Modemuze Bianca du Mortier recensie Get A Life The Diaries of Vivienne Westwood
   

  'Geluksvogels' Joan Juliet Buck en Vivienne Westwood hebben de top bereikt. In deze blog beschouwt Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, Joan Juliet Buck’s memoires The Price of Illusion en het in boekvorm uitgegeven Get a Life! The Diaries of Vivienne Westwood. Wie weet kunnen wij wat leren van deze topvrouwen.

 • Blog
  Blog Modemuze Boeken Top 5 Bianca du Mortier Michel Pastoureau, Red, The History of a Color
   

  Als je nog een gaatje vindt tussen al de kerstinkopen door, ga dan naar de bieb of boekenwinkel en pik een van deze boeken mee! Oneindig veel mode-inspiratie in de top 5 van Bianca du Mortier, conservator kostuums Rijksmuseum.

 • Blog
  Modetermen zoeken
   

  De 6 beste boeken om in huis te hebben als het gaat om mode- en textieltermen in het Nederlands én in allerlei andere talen. Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, geeft tips voor boeken die ons kunnen helpen bij het opzoeken van kostuumtermen in andere talen.

Pagina's