Blog

 • Afbeelding 1: Koningin Emma in rouw na de dood van koning Willem III in 1890.
  favoriet  3
   

  Hofrouw lijkt niet echt een onderwerp voor de kerst; de periode waarin iedereen ter afleiding van de donkere dagen juist op zoek gaat naar het licht. Maar ik wil het toch over de strenge regels voor rouwkleding aan het hof hebben, omdat de regels in 1934 heel verrassend veranderden en er weer licht na het donker kwam.

 • © The Trustees of the British Museum. Shared under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) licence. Deze afbeelding mag niet commercieel gebruikt worden.
  favoriet  4
   

  Graag stel ik jullie voor aan Emma Hart, de latere Lady Hamilton (1765-1815). Het leven van Emma kent vele spannende facetten die de moeite van het vertellen waard zijn, maar ik wil haar nu vooral aan jullie voorstellen als mode trendsetter...

 • Afb. 1 De gouvernantepop. Foto: Tom Haartsen.
  favoriet  6
   

  Een 'modepop' is tegenwoordig een omschrijving voor volwassen - echte - mensen, die overdreven modieus gekleed zijn. En hoewel prinses Wilhelmina's pop Parisienne volgens de mode van toen gekleed ging, was de lol van het modieuze, volwassen kleden er wel snel vanaf. De pop, waar de prinses eerst heel blij mee was, werd al snel een modieuze doorn in het oog.

 • Groot kostuums van een kamerheer gefotografeerd in de Nieuwe Eetzaal van Paleis Het Loo. Foto: Marjon Hoogervorst Photography.
  favoriet  4
  3

  In de tentoonstelling [email protected]: Innovation staat een kostuum van een kamerheer te pronken in zwart laken en flonkerend gouddraad.

 • Detail van een galakostuum van een kamerheer met metalen rits, vervaardiger: Croiset van der Kop en Zoon, Den Haag (jas); H.W. Blomjous, Den Haag (epauletten); Avang (schoenen), jaartal onbekend, collectie Paleis Het Loo.
  favoriet  2
   

  Een koninklijk hofkostuum is een product van een reglement: meer traditioneel dan vernieuwend. Tóch zien we in sommige details dat ook hier de vernieuwing soms niet uitblijft.

 • Afb. 1: Portret van Anna van Hannover, J.V. Tischbein, 1753. Rijksmuseum, Amsterdam.
  favoriet  7
   

  Een afbeelding is duizend woorden waard. Ten minste… in de praktijk blijkt dat afbeeldingen zoals schilderijen niet altijd even betrouwbaar zijn. Neem nou de trouwjapon van Anna van Hannover. Want wie oh wie heeft de daadwerkelijke jurk afgebeeld?

 • favoriet  8
   

  De Oranjes waren in de 19e eeuw gek op verkleden. In 1845 hield de kroonprins - de latere koning Willem III - ter gelegeheid van carnaval een groot gekostumeerd carnavalsbal. De gasten waren verkleed als ridders, oosterlingen, edelen, grijsaards, nonnen en harlekijns.

 • Gala rokjas van een opperjagermeester, collectie Paleis Het Loo. Foto: Niels Coppes.
  favoriet  4
  11

  Houdt jij ook van een goede detective? Soms zijn het de kleinste details die voor een grote doorbraak kunnen zorgen. Als conservator moet je dan ook als een echte speurder te werk gaan, want niet alles is altijd op het eerste oog afleesbaar. Zeker bij kleding niet. Daarom is het belangrijk om zo nu en dan alles eens even goed binnenstebuiten te halen...

 • Inhuldiging Koningin Beatrix, 30 april 1980, fotocollectie RVD/Koninklijk huis. Foto: Max Koot.
  favoriet  13
   

  Een bijzondere aanwinst voor Paleis Het Loo! De toile of proefjurk van prinses Juliana voor de 1980 inhuldiging van koningin Beatrix. Met deze jurk wordt het grotere publiek geïntroduceerd aan een nieuwe naam in het register van koninklijke couturiers.

 • Afb. 1 Opstelling van de Friese Kostuums van koningin Wilhelmina en Juliana op Paleis Het Loo, Apeldoorn. Foto: Tom Haartsen.
  favoriet  9
   

  Gedurende zes weken werkte mevrouw De Vries aan het kanten schort voor het Fries kostuum voor prinses Juliana. Met slechts enkele uren slaap per dag werd de fijne tule met bloemmotieven versierd. De volle overgave werd beloond met bewondering tijdens de overhandiging aan de prinses.

Pagina's