• favoriet  0

De stadscurator van Museum Rotterdam kwam in 2007 tijdens haar werk in de Afrikaanderwijk in Rotterdam Zuid steeds weer hetzelfde getal van vier cijfers in het straatbeeld tegen. Als graffiti op bushokjes, op muren, in de metro, maar ook op kledingstukken, als tatoeage en verwerkt in nicknames op internet.

• Twee leren trippen met houten zolen en leren band over de tenen Twee houten trippen met brede leren band over de tenen. En houten zool met vrij hoge hak en uitgesneden onder de wreef.

Ter bescherming van de leren schoen of laars, droeg men in de 15de  eeuw trippen. Dit waren een soort klompschoenen van hout met twee leren slippen die om de voorvoet sluiten.

• Cargelli aan het werk op de grond met een groot papier, ca. 1955.

Zondag 7 juni 2015 overleed de Rotterdamse couturier Cargelli - Carl Gellings - op 85-jarige leeftijd. Het Rotterdamse mode-icoon ontwierp tussen 1952 en 1974 een groot aantal couturecollecties. De resultaten van zijn harde werk worden goed bewaard, als levendige herinnering aan de mode in Rotterdam in de periode van de wederopbouw.

• 2-deling fietskostuum, ca. 1900, Museum Rotterdam

Het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste is een spannende tijd voor de vrouwengarderobe. In die periode komen er veel mannelijke elementen in de vrouwenkleding die we tot op de dag van vandaag herkennen.

• favoriet  1

In de tentoonstelling Echte Rotterdammers Wat maken we  nou? is de oude hoedenmachine van de firma Grabo weer in gebruik genomen. Niet alleen door het tentoonstellen van de machine, maar ook doordat die machine nog werkelijk gebruikt mag worden, leren wij vandaag de dag hoe het is om zelf een hoed te maken.

• favoriet  0

Enkele jaren geleden deed Museum Rotterdam onderzoek naar de harde kern Feyenoord-fans en nam gehele outfits van leden op in de collectie. Aan de kleding is niet 1-2-3 te zien van welke club ze fan zijn, maar onderling weten ze dat wel.

• favoriet  0

De eerstejaars studenten van het AMFI brachten een bezoek aan de mode- en kostuumcollectie in het depot van Museum Rotterdam. Het paardrijkostuum voor dames viel bij hen zeer in de smaak. Maar wat is dat eigenlijk, zo'n paardrijkostuum, en hoe ging dat paardrijden voor dames?

• favoriet  0

Regelmatig brengen ontwerpers en makers bezoekjes aan het depot van Museum Rotterdam. Zo kwam Thijsvan Buuren, ondernemer achter de borduurbedrijfjes Tegendraads en de Borduurboer, ook langs en was gefascineerd door de geheimzinnige voorstellingen op de antieke merklappen in de collectie van het museum.

• favoriet  0

Zelf een hoed maken is nog niet zo eenvoudig. Er zijn workshops waar je leert om met gaas een hoedenvorm te modelleren die je daarna kunt versieren. Maar hoeden maken van vilt is alleen voor profi’s. Vooral als je dat vilt eerst ook nog zelf moet maken.

• favoriet  3

Voor kerst kleed je je mooi aan. En ook de kinderen zijn meestal prachtig uitgedost. Op hun zondags, zou je kunnen zeggen. Jaren geleden kreeg Museum Rotterdam een bijzonder pakketje kleding geschonken.