Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  18 aug 2021

  In de tentoonstelling ‘Maison Amsterdam’ in De Nieuwe Kerk staat onder andere de sjaal met de...

 • Blog
  Modemuze – Museum Rotterdam – Sjouk Hoitsma – Party People – 2019 – mode – nachtleven – uitgaan – party – Noor
   
  23 mei 2019

  Van Superbimbo-avonden tot een striptease met Oud Hollands haakwerk, het Rotterdamse nachtleven zit vol verrassingen! En het is allemaal te zien in de tentoonstelling Party People in Museum Rotterdam.

 • Blog
  Modeshow kledingatelier Krachtvrouwen. Foto: Museum Rotterdam.
   
  8 jun 2018

  Erfgoed dood en onbereikbaar? Niet als het aan het nieuwe verzamelen ligt! Samen met de Rotterdamse gemeenschap zorgt Museum Rotterdam voor een collectie die springlevend door de stad te volgen is.

 • Blog
   
  1 mei 2018

  Soms is er in de evolutie van een kledingstuk een aanwijsbare innovator, die nieuwe betekenis meegeeft aan een klassieker. Toen burgemeester André van der Louw aangesteld werd als burgemeester, droeg hij een tweedelig pak - op zich heel gebruikelijk - maar dan met een socialistische twist. 

 • Blog
  Stalenboek Kralingsche Katoenmaatschappij Museum Rotterdam Modemuze
   
  19 nov 2017

  Er liggen vele objecten verscholen in de depots van musea. Objecten die op hun beurt veel kennis bevatten en daarmee interessant zijn voor vele onderzoekers. Maar helaas is het niet altijd mogelijk om iedere onderzoeker het depot in te laten duiken, of om ieder object keer op keer te hanteren. Echter de keren dat een onderzoeker vrij wordt gelaten in het depot zorgt voor vele nieuwe en interessante informatie over het object.

 • Blog
   
  28 sep 2017

  De rol van vrouwen in de wederopbouwperiode is vaak onderbelicht en onbekend. Conservator Sjouk Hoitsma laat zien welke rol vrouwen hebben gespeeld in deze periode én welke rol kleding hierin had.

 • Blog
   
  6 jul 2017

  De stadscurator van Museum Rotterdam kwam in 2007 tijdens haar werk in de Afrikaanderwijk in...

 • Blog
  Twee leren trippen met houten zolen en leren band over de tenen Twee houten trippen met brede leren band over de tenen. En houten zool met vrij hoge hak en uitgesneden onder de wreef.
   
  7 jul 2015

  Ter bescherming van de leren schoen of laars, droeg men in de 15de  eeuw trippen. Dit waren een soort klompschoenen van hout met twee leren slippen die om de voorvoet sluiten.

 • Blog
  Cargelli aan het werk op de grond met een groot papier, ca. 1955.
   
  11 jun 2015

  Zondag 7 juni 2015 overleed de Rotterdamse couturier Cargelli - Carl Gellings - op 85-jarige leeftijd. Het Rotterdamse mode-icoon ontwierp tussen 1952 en 1974 een groot aantal couturecollecties. De resultaten van zijn harde werk worden goed bewaard, als levendige herinnering aan de mode in Rotterdam in de periode van de wederopbouw.

 • Blog
  2-deling fietskostuum, ca. 1900, Museum Rotterdam
   
  1 jun 2015

  Het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste is een spannende tijd voor de vrouwengarderobe. In die periode komen er veel mannelijke elementen in de vrouwenkleding die we tot op de dag van vandaag herkennen.

 • Blog
   
  22 mrt 2015

  In de tentoonstelling Echte Rotterdammers Wat maken we  nou? is de oude hoedenmachine van de firma Grabo weer in gebruik genomen. Niet alleen door het tentoonstellen van de machine, maar ook doordat die machine nog werkelijk gebruikt mag worden, leren wij vandaag de dag hoe het is om zelf een hoed te maken.

   

 • Blog
  4
  4 mrt 2015

  Enkele jaren geleden deed Museum Rotterdam onderzoek naar de harde kern Feyenoord-fans en nam gehele outfits van leden op in de collectie. Aan de kleding is niet 1-2-3 te zien van welke club ze fan zijn, maar onderling weten ze dat wel.

Pagina's