Blog

 • Modemuze – Museum Rotterdam – Sjouk Hoitsma – Party People – 2019 – mode – nachtleven – uitgaan – party – Noor
  favoriet  5
   

  Van Superbimbo-avonden tot een striptease met Oud Hollands haakwerk, het Rotterdamse nachtleven zit vol verrassingen! En het is allemaal te zien in de tentoonstelling Party People in Museum Rotterdam.

 • Modeshow kledingatelier Krachtvrouwen. Foto: Museum Rotterdam.
  favoriet  4
   

  Erfgoed dood en onbereikbaar? Niet als het aan het nieuwe verzamelen ligt! Samen met de Rotterdamse gemeenschap zorgt Museum Rotterdam voor een collectie die springlevend door de stad te volgen is.

 • favoriet  3
   

  Soms is er in de evolutie van een kledingstuk een aanwijsbare innovator, die nieuwe betekenis meegeeft aan een klassieker. Toen burgemeester André van der Louw aangesteld werd als burgemeester, droeg hij een tweedelig pak - op zich heel gebruikelijk - maar dan met een socialistische twist. 

 • Stalenboek Kralingsche Katoenmaatschappij Museum Rotterdam Modemuze
  favoriet  7
   

  Er liggen vele objecten verscholen in de depots van musea. Objecten die op hun beurt veel kennis bevatten en daarmee interessant zijn voor vele onderzoekers. Maar helaas is het niet altijd mogelijk om iedere onderzoeker het depot in te laten duiken, of om ieder object keer op keer te hanteren. Echter de keren dat een onderzoeker vrij wordt gelaten in het depot zorgt voor vele nieuwe en interessante informatie over het object.

 • favoriet  0
   

  De stadscurator van Museum Rotterdam kwam in 2007 tijdens haar werk in de Afrikaanderwijk in Rotterdam Zuid steeds weer hetzelfde getal van vier cijfers in het straatbeeld tegen. Als graffiti op bushokjes, op muren, in de metro, maar ook op kledingstukken, als tatoeage en verwerkt in nicknames op internet.

 • Twee leren trippen met houten zolen en leren band over de tenen Twee houten trippen met brede leren band over de tenen. En houten zool met vrij hoge hak en uitgesneden onder de wreef.
  favoriet  3
   

  Ter bescherming van de leren schoen of laars, droeg men in de 15de  eeuw trippen. Dit waren een soort klompschoenen van hout met twee leren slippen die om de voorvoet sluiten.

 • Cargelli aan het werk op de grond met een groot papier, ca. 1955.
  favoriet  1
   

  Zondag 7 juni 2015 overleed de Rotterdamse couturier Cargelli - Carl Gellings - op 85-jarige leeftijd. Het Rotterdamse mode-icoon ontwierp tussen 1952 en 1974 een groot aantal couturecollecties. De resultaten van zijn harde werk worden goed bewaard, als levendige herinnering aan de mode in Rotterdam in de periode van de wederopbouw.

 • 2-deling fietskostuum, ca. 1900, Museum Rotterdam
  favoriet  4
   

  Het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste is een spannende tijd voor de vrouwengarderobe. In die periode komen er veel mannelijke elementen in de vrouwenkleding die we tot op de dag van vandaag herkennen.

 • favoriet  2
   

  In de tentoonstelling Echte Rotterdammers Wat maken we  nou? is de oude hoedenmachine van de firma Grabo weer in gebruik genomen. Niet alleen door het tentoonstellen van de machine, maar ook doordat die machine nog werkelijk gebruikt mag worden, leren wij vandaag de dag hoe het is om zelf een hoed te maken.

   

 • favoriet  0
  4

  Enkele jaren geleden deed Museum Rotterdam onderzoek naar de harde kern Feyenoord-fans en nam gehele outfits van leden op in de collectie. Aan de kleding is niet 1-2-3 te zien van welke club ze fan zijn, maar onderling weten ze dat wel.

Pagina's