• favoriet  6

Jurken van katoen met 'novelty' prints: vissen, wijnflessen, parasols of stripfiguren. Ze moesten vrolijkheid en kleur brengen na de sobere oorlogsjaren en stonden symbool voor een nieuwe en moderne tijd.

• favoriet  0

Modeontwerper Erik Frenken was een wonderkind tijdens zijn studie: hij studeerde twee keer cum laude af; een keer aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en een keer aan de Central Saint Martins in Londen. Nu runt hij het Nederlandse merk Avelon als ontwerper en als eigenaar.

• favoriet  3

Onderzoek voor hun eindexamenopdracht bracht twee studentes van de Meesteropleiding Coupeur in het depot van het Gemeentemuseum Den Haag. Hoe ziet het binnenwerk van een herenpak anno 1919 eruit? Hoeveel banen telde een rok omstreeks 1890?

• Livreien in de tentoonstelling 'Nederland dineert'.

Het personeel van de hogere klassen droeg een ambtskostuum genaamd livrei. Bij de ontwikkeling van de aankleding van de entourage was er veel aandacht voor prestige; hoe omvangrijker en opvallender de rijtuigen met hun koetsiers, lakeien en knechten waren hoe beter.

• favoriet  0

Op 5 juli 1946 was daar ineens de Bikini, het kleinste badpak ter wereld. Dit ontwerp van ingenieur Louis Réard was een reactie op het kleine badpakje dat de Franse mode-ontwerper Jacques Heim twee maanden eerder op de markt had gebracht, en dat hij vanwege het kleine formaat ‘atome’ had genoemd.

• favoriet  0

Vanaf de jaren 1920 wordt zonnebaden populair; een bruine huid werd een teken van welvaart, gezondheid, en jeugdige schoonheid. Mede hierdoor werd badkleding steeds minimaler.

• favoriet  0

Naar het strand gaan betekende vroeger iets heel anders dan nu. Echt zwemmen kwam er niet van; om de zee in te gaan werd er gebruik gemaakt van speciale badkoetsen en men ging lange tijd naakt het water in.

• favoriet  1

De Chanel 2.55 tas is de meest iconische tas in modeland, en menig fashionista wil een exemplaar bezitten, of spaart er voor. Dat het een goede investering is, blijkt wel uit het feit dat de tas ieder jaar 15% duurder wordt. En het heeft een tijdloos, klassiek dessin.

• favoriet  4

'Titanic japonnen', zoals de restauratrice van het Gemeentemuseum Den Haag ze noemt, zijn japonnen die rond die tijd dateren (1912) en soms ook een beetje vergaan zijn, net als de Titanic.

• favoriet  0

'Hoe komen jullie toch aan al die mooie kleding?' Die vraag krijgt het Gemeentemuseum Den Haag regelmatig. Aan de hand van een schenking van diverse couturestukken van Edgar Vos legt Marije Blaasse dit uit.