Blog

• zomerjapon of informele japon, 1740-1750, collectie Rijksmuseum Amsterdam (Inv.nr. BK-1961-90 A en B)

Voor het collectieboek van de kostuumcollectie van het Rijksmuseum (B.M. du Mortier e.a., Mode & Kostuum, Amsterdam 2016) werd onderzoek gedaan naar onderstaande zomerjapon of informele japon uit circa 1740 – 1750.

• Robe à la Française, ca. 1775-1785, collectie Rijksmuseum

Het Rijksmuseum kocht in 2011 een robe à la Française aan, daterend uit circa 1775-1785. Textielrestaurator Mieke Albers van het Rijksmuseum deelt met Modemuze de bijzonderheden en conditie van deze specifieke japon.

• Wambuis, anoniem, ca. 1680 - ca. 1688, collectie Rijksmuseum.

Mieke Albers, restaurator textiel van het Rijksmuseum, krijgt veel zeer oude kledingstukken in haar handen. Vaak moeten deze objecten worden gerestaureerd of geconserveerd voor de toekomst. Voorafgaand aan de restauratie wordt er onderzoek naar het betreffende kledingstuk gedaan.

• Bruidsjapon, inv.nr.BK-2003-10, collectie Rijksmuseum Amsterdam

Op de Tentoonstelling Catwalk, die nog tot 22 mei 2016 in Het Rijksmuseum in Amsterdam te zien is, staat een trouwjapon die op 2 juni 1902 in Utrecht door mevrouw Elisabeth Petronella Fok Fraterman werd gedragen. De japon wordt tentoongesteld op een rond podium die de rok met sleep benadrukt.

• favoriet  0

De oudste kam die er tot nog toe is gevonden dateert uit ± 8000 v. Chr. De kam is van dierlijk bot vervaardigd en in 1972 bij een opgraving ontdekt aan de oevers van de rivier de Eufraat in Syrië. Ook van andere culturen en continenten zijn prachtige voorbeelden overgeleverd.

• favoriet  2

De collectie van het Rijksmuseum telt zo'n 100 haarkammen. De verscheidenheid aan vorm en type is groot. De meeste kammen uit de collectie zijn niet om het haar te kammen maar bedoeld ter versiering en ondersteuning van het dameskapsel. In dit blog staat een van die haarkammen centraal.

• Wambuis van synthetisch vilt, tijdens vervaardiging.

Een bijzonder restauratieproject: het Rijksmuseum heeft in haar collectie een ruitermantel, gedragen door Ernst Casimir, die in of vóór 1632 wordt gedateerd. Voor de herinrichting van het nieuwe Rijksmuseum werd een verantwoorde nieuwe mannequin voor de ruitermantel bedacht en vervaardigd.