Blog

• Samuel Jessurun de Mesquita, Zelfportret met hand aan snor, 1917, collectie Gemeentemuseum Den Haag.

De Movember Foundation vraagt aandacht voor de mannelijke gezondheid door zo veel mogelijk mannen over te halen een snor te laten staan. De snor is tegenwoordig weer hip and happening, maar heren, het dragen van een snor is niet altijd een pretje: snorrenwas smelt door de stoom van hete thee of de soep blijft in de haartjes hangen. Gelukkig zijn ook hier handige uitvindingen voor gedaan.

• Detail Revolving Hat, 1830.

In de hoogtijdagen van de hoge hoed schreef de etiquette voor dat de hoed gedragen werd; weer of geen weer. Probeer dan maar eens je wandelstok vast te houden, terwijl je je gehoorapparaat in de aanslag hebt en er een bevallige dame langsloopt die met de hoed in de hand begroet moet worden. Daarom zes handige hoge hoeden, die zomaar de wereld hadden kunnen veranderen.

• favoriet  3

Wat hebben mode en architectuur met elkaar gemeen? Beide bieden in eerste instantie bescherming tegen de elementen, maar moeten ook voldoen aan wensen van comfort en smaak.

• Lacing a Dandy

Uit ijdelheid of vanwege gezondheidsproblemen: door de geschiedenis heen tot aan vandaag worden korsetten ook door mannen gedragen. Een geschiedenis van dandy tot militair.

• Euphrosyne: tijdschrift voor de Hollandsche kleeding, 1832, nr. 6, plaat no. 7, collectie Koninklijke Bibliotheek.

Koningin Wilhelmina van Pruisen (1774-1837) had een karakteristieke en invloedrijke smaak in hoofddeksels. De muts met hartvormige omtrek die zij droeg werd korte tijd een nationalistisch symbool en stond ook wel bekend als de koninginnemuts of Jacobamuts.

• favoriet  0

Rose Kennedy – moeder van John F. – verlangde naar haar eigen Chanel No. 5. Die kwam er onder de naam Liu; geïmiteerd door parfumhuis Guerlain. Gelukkig kon Chanel het wel waarderen. Die zag imitatie als de hoogste vorm van vleierij.

• Robe à la française, ca. 1775-1785, Gemeentemuseum Den Haag.

Met het oog op de baadgewoontes in de achttiende eeuw, lijken de zweetplekken in de oksels van veel japonnen niet verwonderlijk. Maar, zeggen deze vlekken wel iets over de hygiëne van de achttiende-eeuwse upper class?

• favoriet  5

Liefhebbers van kostuumdrama’s zwijmelen graag weg bij de prachtige kostuums. Elegante baljaponnen, fonkelende ‘diamanten’, opgestoken kapsels. Voor kijkers met kostuumhistorische kennis gaat dat wegdromen vaak moeilijker: zij zien vooral rare stoffen, moderne kapsels en te diepe decolletés.

• Kousenband met belletjes. Foto: Alice de Groot.

Museumcollecties zijn een ontuitputtelijke bron van ontedekkingen. Hoewel er door de jaren heen altijd gedocumenteerd is, raken er toch objecten zoek, of blijken er objecten in de collectie te zitten waar men helemaal niet van op de hoogte was doordat het een ‘verkeerde’ titel heeft gekregen. Zo ook deze band met belletje.

• favoriet  0

In onze nieuwe kindertentoonstelling Allemaal aan tafel! gaat graaf Jan op zoek naar een bruid. Een deftige graaf kan natuurlijk niet thuiskomen met een verloofde die haar mond aan de gordijnen afveegt, of haar neus in de servetten snuit. Maar wat waren de sociale regels eigenlijk rond 1900?