• favoriet  1

Sinds kort staan alle (mode)tentoonstellingen die het Centraal Museum vanaf 1923 organiseerde online. Wat is er te ontdekken? En waarom is het relevant? Conservator Ninke Bloemberg zoomt in op enkele pareltjes.

•  Modemuze – Centraal Museum – Ninke Bloemberg – Duurzaamheid – Upcyclen – Duran Lantink

Sale, korting, twee voor de prijs van één: als consument zijn we dol op een goede aanbieding, maar wat voor gevolgen heeft dit koopjesjagen? En, wat gebeurt er eigenlijk met de ongekochte ontwerpen? In de nieuwe tentoonstelling ‘Duran Lantink: Old Stock’ in het Centraal Museum worden deze vraagstukken aan de kaak gesteld door ontwerper en stylist Duran Lantink.

• Das Leben am Haverkamp, Trompe l'oeil bomberjas van strijkkraaltjes met rok, 2017, collectie Centraal Museum Utrecht.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet… Heuse ‘ogengymnastiek’ noemt Twan Janssen het: gezichtsbedrog, of trompe l’oeil, is dan ook niet weggelegd voor een vlugge blik. Van schildersdoek (denk Escher) tot psychedelische cirkels op het internet, dat wat we zien is vaak niet dat wat het is. Modeontwerpers zijn ook niet bang om de kijker (en drager!) te bedriegen…

• favoriet  0

Het ontwerpcollectief Das Leben am Haverkamp staat bekend om grensverleggende ontwerpen, waarmee vragen worden opgeroepen over de manier waarop we ons kleden. Wat is kleding eigenlijk?

• Afb. 1: Zaaloverzicht Uit de Mode, copyright Centraal Museum. Foto: Ernst Moritz.

Mode staat bekend om zijn blik op de toekomst, maar de inspiratie voor deze toekomst komt meestal uit het verleden. In de tentoonstelling Uit de Mode wordt daarom gereflecteerd op iconische ontwerpen uit de collectie van het Centraal Museum. Één ding wordt hierin duidelijk gemaakt: waar zou de mode zijn zonder de enthousiaste modeconservator?

• favoriet  1

Tot ver in de 20ste eeuw droeg bijna iedereen een hoed: mannen, vrouwen en kinderen. Ninke Bloemberg, conservator Mode van het Centraal Museum, geeft in dit filmpje een kijkje in het depot.

• Pruik van Egbert de Vrij Temminck, burgemeester van Amsterdam, 1780-1799, Amsterdam Museum

Eeuwenlang hebben mannen het schoonheidsideaal voor vrouwen bepaald: stevige ronde bosten, blanke huid of een strak ingeregen taille. Sinds het begin van de twintigste eeuw lijkt de man een koekje van eigen deeg te krijgen.

• Freudenthal/Verhagen, Horse and Rider (2012). Collectie Centraal Museum, Utrecht, inv.nr. 31788.

Ieder jaar worden in Amsterdam de Denim Days georganiseerd. De Australische antropoloog Michael Taussig verwoordde het treffend: ‘To slip into your blue jeans is to slip into a surprising and unexpected encounter with the past, but without your having the faintest idea of what you are slipping into'.

• Illustrious Imps, najaar-winter 1988-1989. Foto: Inez van Lamsweerde via Matthijs Boelee.

De recente Nederlandse modegeschiedenis begint vaak met bekende namen als Alexander van Slobbe of Viktor&Rolf. Maar wie heeft er ooit gehoord van GILL? Uit welke ontwerpers bestond het modekwartet en wat hebben zij voor de Nederlandse mode betekent?

• Kostuumshow in de Stallen, 24 april 1988, Centraal Museum Utrecht.

Bij mode en modeshows denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan Parijs, maar vermoedelijk begonnen de eerste modeshows ergens anders. Hoe zit het eigenlijk met de catwalkgeschiedenis?