Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  16 mei 2022

  Virtuele mode is een enorme kans voor kwetsbare modecollecties. Nu is er de mogelijkheid om...

 • Blog
   
  21 aug 2021

  In de expo 'Maison Amsterdam' zie je onder andere twee rode pumps uit collectie Centraal Museum...

 • Blog
   
  20 mei 2020

  Modejournalist Cécile Narinx vroeg zich, na het invoeren van de verstrekkende Coronamaatregelen, af: “Hoe omzeilen we de valkuil van het slonskloffie?”. Van japonse rock tot aan de #pillowchallenge, conservator Ninke Bloemberg geeft in dit blog verassende antwoorden op deze vraag.

 • Blog
   
  7 nov 2019

  Sinds kort staan alle tentoonstellingen die het Centraal Museum vanaf 1923 organiseerde online....

 • Blog
   Modemuze – Centraal Museum – Ninke Bloemberg – Duurzaamheid – Upcyclen – Duran Lantink
   
  15 jul 2019

  Sale, korting, twee voor de prijs van één: als consument zijn we dol op een goede aanbieding, maar wat voor gevolgen heeft dit koopjesjagen? En, wat gebeurt er eigenlijk met de ongekochte ontwerpen? In de nieuwe tentoonstelling ‘Duran Lantink: Old Stock’ in het Centraal Museum worden deze vraagstukken aan de kaak gesteld door ontwerper en stylist Duran Lantink.

 • Blog
  Das Leben am Haverkamp, Trompe l'oeil bomberjas van strijkkraaltjes met rok, 2017, collectie Centraal Museum Utrecht.
   
  18 okt 2018

  Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet… Heuse ‘ogengymnastiek’ noemt Twan Janssen het: gezichtsbedrog, of trompe l’oeil, is dan ook niet weggelegd voor een vlugge blik. Van schildersdoek (denk Escher) tot psychedelische cirkels op het internet, dat wat we zien is vaak niet dat wat het is. Modeontwerpers zijn ook niet bang om de kijker (en drager!) te bedriegen…

 • Blog
  1
  1 mei 2018

  Het ontwerpcollectief Das Leben am Haverkamp staat bekend om grensverleggende ontwerpen, waarmee...

 • Blog
  Afb. 1: Zaaloverzicht Uit de Mode, copyright Centraal Museum. Foto: Ernst Moritz.
   
  6 sep 2017

  Mode staat bekend om zijn blik op de toekomst, maar de inspiratie voor deze toekomst komt meestal uit het verleden. In de tentoonstelling Uit de Mode wordt daarom gereflecteerd op iconische ontwerpen uit de collectie van het Centraal Museum. Één ding wordt hierin duidelijk gemaakt: waar zou de mode zijn zonder de enthousiaste modeconservator?

 • Blog
   
  29 jul 2016

  Tot ver in de 20ste eeuw droeg bijna iedereen een hoed: mannen, vrouwen en kinderen. Ninke Bloemberg, conservator Mode van het Centraal Museum, geeft in dit filmpje een kijkje in het depot. 

 • Blog
  Pruik van Egbert de Vrij Temminck, burgemeester van Amsterdam, 1780-1799, Amsterdam Museum
   
  17 jun 2015

  Eeuwenlang hebben mannen het schoonheidsideaal voor vrouwen bepaald: stevige ronde bosten, blanke huid of een strak ingeregen taille. Sinds het begin van de twintigste eeuw lijkt de man een koekje van eigen deeg te krijgen. 

 • Blog
  Freudenthal/Verhagen, Horse and Rider (2012). Collectie Centraal Museum, Utrecht, inv.nr. 31788.
   
  17 apr 2015

  Ieder jaar worden in Amsterdam de Denim Days georganiseerd. De Australische antropoloog Michael Taussig verwoordde het treffend: ‘To slip into your blue jeans is to slip into a surprising and unexpected encounter with the past, but without your having the faintest idea of what you are slipping into'.

 • Blog
  Illustrious Imps, najaar-winter 1988-1989. Foto: Inez van Lamsweerde via Matthijs Boelee.
  2
  9 feb 2015

  De recente Nederlandse modegeschiedenis begint vaak met bekende namen als Alexander van Slobbe of Viktor&Rolf. Maar wie heeft er ooit gehoord van GILL? Uit welke ontwerpers bestond het modekwartet en wat hebben zij voor de Nederlandse mode betekent? 

Pagina's