Blog

 • Blog Modemuze. Feministische buttons - Ebay
  favoriet  3
   

  Paul Derrez (Sittard, 1950) is galeriehouder, sieraadontwerper en sieraadverzamelaar. Hoewel deze drie activiteiten los van elkaar staan, worden ze zeker door elkaar beïnvloed. Modemuze ging in gesprek met Paul over zijn verzameling buttons en hoe deze collectie begon. 

 • Els de Baan tijdens taxatie in het Gemeentemuseum Den Haag, foto: Ellard Ottevanger
  favoriet  11
   

  Als taxateur krijgt Els de Baan een groot aantal en een even zo grote variatie aan textiele objecten in haar handen. Met Modemuze deelt De Baan haar verhaal, want "het herkennen en dateren is één, maar een waardebepaling aan een object geven is een hele andere tak van sport."

 • favoriet  9
   

  In de Modemuze Meet Up 'Restauratoren uit de mode' vertelden Floor van der Plas (textielrestaurator) en Rosalie Sloof (kunsthistorica en mounting specialist) over hun vakgebied aan de hand van de voorbereidingen voor de tentoonstelling 'Uit de Mode' in het Centraal Museum Utrecht.

 • Filmstil uit BBC serie Pride and Prejudice, 1995 bron: janeaustensworld.wordpress.com
  favoriet  2
  1

  Floor van der Plas is textielrestaurator en vertelt over haar werk. Het belang van het maken van een replica bijvoorbeeld, is dat je precies kunt nagaan wat iemands postuur was en op welke manier kledingstukken werden aangepast om aan de mode van de tijd te voldoen. Ook voor kostuumdrama's zijn replica's van belang. In tegenstelling tot historische kostuums, mogen replica's wel gedragen worden.

 • Fashion in museums: past, present, future in het Rijksmuseum
  favoriet  2
   

  In 2015 uitte modejournalist Suzy Menkes forse kritiek op musea. Zij hield een pleidooi voor de terugkeer naar modetentoonstellingen gebaseerd op onderzoek naar eigen collecties. In het symposium Fashion in Museums: Past, Present and Future in het Rijksmuseum werd reactie gegeven op haar statement door verschillende internationale sprekers.

 • Afb.1 Twee Japanse meisjes in zijde furisode, de meest formele kimono voor een jonge vrouw. Deze wordt meestal gedragen voor verlovingsportretten, meerderjarigheid ceremonie en bij afstuderen. Foto: Paul van Riel, Royal Osaka Hotel, Osaka 1998
  favoriet  4
  1

  Fotograaf Paul van Riel publiceerde een boek over de kimono: dé nationale kleding en een uiting van de Japanse cultuur. Modemuze ging met hem in gesprek. 

 • favoriet  1
  1

  Hoewel het ambtskostuum tegenwoordig nauwelijks meer wordt gedragen, blijft het een interessant onderwerp voor onderzoek met een boeiende geschiedenis, vele tradities en rijke decoraties. Wie droeg zo´n ambtskostuum eigenlijk en waarom?

 • Ambtsketen van de burgemeesters van Amsterdam, Harm Ellens, 1923. Collectie Amsterdam Museum
  favoriet  1
   

  Een aantal burgemeesters vond dat de ambtsketen toe was aan vernieuwing en richtten in 1997 de ambitieuze Werkgroep Ambtsketen op. Liesbeth den Besten, adviseur van de werkgroep, blikt terug.

 • Evelien Sipkes, prototype ambtsketen voor Hellevoetsluis, 2001. Materiaal: verzilverd ijzerdraad, zink en zilver.
  favoriet  0
   

  Al voor de officiële opheffing van het ambtskostuum van de burgemeester werd deze vaak niet meer gedragen. De ambtsketen is nog wel in gebruik en is door de Werkgroep Ambtsketen aangegrepen als een interessante ontwerpopdracht.

 • Marlène Dietrich op de filmset van Morocco, 1930.
  favoriet  5
   

  Voor vrouwen is de broek een volkomen geaccepteerd kledingstuk geworden. Er bestaan vrouwelijke broeken voor elke gelegenheid, van praktisch en comfortabel tot Le Smoking en de Power Suit. De broek is voor vrouwen echter niet altijd een geaccepteerde kledingkeuze geweest.

Pagina's