Blog

• modemuze - madelief hohe - gemeentemuseum den haag - sterke vrouwen in de mode - 10 wist je dat

Tot en met 24 maart was in het Gemeentemuseum Den Haag Femmes Fatales, Sterke vrouwen in de mode te zien. De expositie reist nu door naar het Modemuseum in Hasselt waar deze opent op 13 april als ‘Wonder Women’. Wist je dat…

• favoriet  0

T-shirts, spijkerbroeken en zachte sokken: katoen is niet meer weg te denken uit ons modebeeld. Wanneer katoen bereikbaarder wordt voor een groot publiek sluit het 'democratische materiaal' aan bij het gedachtegoed van de empiremode.

• favoriet  3

Positiekleding voor zwangere vrouwen bestond in de 18de eeuw nog niet. Vrouwen moesten daarom regelmatig hun bestaande kleding vermaken om extra ruimte te kunnen geven aan hun groeiende buik. Wie goed kijkt kan soms de sporen daarvan nog in kleding vinden.

• Japon en waaier, 18de eeuw, Gemeentemuseum Den Haag.

Tegenwoordig kan je met kerst je eigen outfit bepalen. Dat was vroeger wel anders; strenge (maar wel heerlijk duidelijke) voorschriften bepaalden hoe je feestelijk voor de dag moest komen.

• favoriet  1

Sinds 2004 brengt de Zweedse kledingketen Hennis & Mauritz (H&M) elk jaar een ‘designer collectie’. De daaropvolgende jaren wist H&M steeds interessante ontwerpers aan zich te binden, variërend van Viktor & Rolf (2006), Rei Kawakubo (2008), Roberto Cavalli (2007) en Martin Margiela (2012). In 2015 was het de beurt aan Balmain. Verschillende items uit deze collecties zijn inmiddels in de Nederlandse modecollecties opgenomen.

• favoriet  0

De ontwerper was een grootheid op het gebied van badkleding: Louis Réard. Réard gaat de geschiedenis in als de naamgever van de Bikini.

• favoriet  2

Op een mooie dag zijn vrolijke zomerjurken en kekke zonnebrillen het go-to kledingstuk. Rond 1900 nam je iets anders mee naar buiten: de onmisbare parasol.

• Mathilde Willink met luipaard

Het was de eerste aankoop bij Fong-Leng die Mathilde Willink deed: een spectaculaire mantel van goudleer uit 1972. In het archief van Frank Govers (in het Gemeentemuseum Den Haag), die bevriend was met Mathilde Willink, dook deze super seventies foto op: Mathilde Willink, een Fong-Leng mantel van goudleer… én een luipaard!

• favoriet  2

Objecten vertellen een verhaal, de behoefte aan restauratie kan echter een reden zijn om een object niet op te stellen in het museum. Dit was lang het geval voor het zogenaamde 'drakenjakje' uit de eerste helft van de 18e eeuw. Voor de tentoonstelling Dieren Rijk werd het jakje gerestaureerd zodat het opgesteld kon worden.

• favoriet  0

Geel is een kleur die je staat of niet staat. Rond Pasen duikt deze tint opeens overal op in paasdecoraties, en in modebladen als een vrolijke lentetint.