Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

 • Blog
   
  14 dec 2022

  Onder veel sneaker- en streetwear liefhebbers is het not done; het dragen van de twee grootste sportswear merken in één outfit. Ik ben benieuwd waar deze regel vandaan komt en ging op onderzoek uit in mijn netwerk.

 • Blog
   
  13 mei 2020

  Als stijlantropoloog hou ik me al ruim vijf jaar bezig met mode in Accra en Lagos; twee steden...

 • Blog
  Levi, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  9 jan 2019

  Glad haar is nog steeds een haarstijl die als norm in het Westen geldt. Kroeshaar, bijvoorbeeld een afro, wordt maatschappelijk nog niet (volledig) geaccepteerd. Levi gaat tegen de norm in door zijn haar op natuurlijke wijze te laten groeien, wat resulteert in een afro. 

 • Blog
  Gwen en Jimmy, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  4 jan 2019

  In De stijl van Zuidoost dragen Gwen en Jim accessoires en tatoeages die verwijzen naar hun herkomst als Native Americans uit Suriname. Op welke manier verwijzen de accessoires en wat betekenen ze voor de dragers? 

 • Blog
  Jeremy, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  21 dec 2018

  Voor velen is het iets vanzelfsprekends: meisjes dragen roze, jongens dragen blauw. Een jongen die roze draagt, dat is raar. Hoe komt het dat we bepaalde kleuren met een bepaald geslacht associëren? Jeremy spreekt zich in De stijl van Zuidoost hierover uit en vindt dat echte jongens roze kunnen dragen. 

 • Blog
  Claire, still uit 'De stijl van Zuidoost'
   
  12 dec 2018

  Claire draagt een Boto Keti ketting. Een ketting die ze van haar familie uit Suriname heeft gekregen. Veel informatie over de ketting is er niet, maar wat voor sieraad is de ketting eigenlijk?

 • Blog
  Mel, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  3 dec 2018

  Mel draagt grote zilveren oorringen, hoops, een stijlitem dat nu met regelmaat in de mode is. Zo ook nu weer. Naast een modieus stijlitem is het ook een cultureel stijlitem. Een item dat voor verschillende mensen in verschillende contexten iets anders kan betekenen. Een item dat niet onbewust gedragen kan worden. 

 • Blog
  Talvin, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  21 nov 2018

  De sneaker kent zijn eigen cultuur en taal. Waar eerder maar een select groepje mensen de taal van deze subcultuur sprak, wordt de groep mensen die sneakers draagt steeds groter. Talvin draagt een unieke sneaker: een collaboration. 

 • Blog
  Dennis Almeide, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  14 nov 2018

  Het siliconenarmbandje werd in 2004 populair vanwege de boodschap die het uitdroeg. Al snel veranderde het in een mode item, om nu weer vooral vanwege de boodschap te worden gedragen. Zo ook door Dennis, eveneens een bewoner van Zuidoost.

 • Blog
  Zigi, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  7 nov 2018

  Een andere bewoner van Zuidoost is Zigi. Zij is het meest uitgesproken over haar kortgeschoren, blonde, haar. Wat is de relatie tussen haar en identiteit en hoe komt het dat vrouwen met kort haar nog altijd in de minderheid zijn?

 • Blog
  De mattenklopperring van Jet
   
  4 nov 2018

  In De stijl van Zuidoost wordt de visuele identiteit van het stadsdeel en de bewoners in kaart gebracht. Jet Nugter is één van deze bewoners en vertelt over de betekenis van haar mattenklopperring. 

 • Blog
  Korte zwarte leren jas, maker onbekend, 1981-83, Museum Rotterdam
   
  31 aug 2018

  Waar de korte zwarte leren jas begin jaren ’80 een kledingstuk van verzet was, is het nu onderdeel van de populaire (kleding)cultuur geworden. Waarin verschilt de boodschap die dragers van een leren jas in verschillende tijden communiceren en waarin komt die boodschap overeen? 

   

Pagina's