Zoek de verschillen!

 
Twee japonnen, voor en na restauratie
4 april 2014
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

In het restauratieatelier van het Gemeentemuseum is maanden hard gewerkt aan de tentoonstelling ‘Romantische Mode. Mr. Darcy meets Eline Vere’ (11 oktober 2014 t/m 22 maart 2015). In dit blog een voorbeeld van een japon uit ca. 1845 voor en na restauratie.

Plakken en vastzetten

Deze prachtige japon uit ca. 1845 is gemaakt van geruite tafzijde met decoratieve franje in dezelfde kleuren als die van de zijde. Het geheel bestaat uit een losse rok en een lijfje met pagodemouwen. De japon is gefotografeerd voor de catalogus, en is daarom al stevig onder handen genomen in het restauratieatelier. De zijde was ‘gaar’ op verschillende plaatsen . Die is ‘geplakt’, waardoor het weefsel nu wordt gesteund. Verder zijn er loszittende naden weer vastgezet. Hierdoor is de japon nu weer opstelbaar.

'Omkeerbare' aanpassingen

Als een object is geselecteerd voor expositie wordt het eerst uitgebreid bestudeerd in het restauratieatelier, gefotografeerd, een plan van aanpak gemaakt, waarna de behandeling kan beginnen. Van het hele proces worden foto’s gemaakt. De restauraties worden zo uitgevoerd, dat deze ook weer ‘omkeerbaar’ kunnen zijn, mocht men later tot andere inzichten komen. Op de linker foto is de japon te zien vóór restauratie, op de rechterfoto ná het restauratieproces. Het resultaat mag er zijn!

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie