Zichtbaar stoppen

 
13 februari 2016
Oprichter van DierbaarGoed

Ik hou van recyclen en repareren. Stoppen vind ik dan ook een mooie handwerktechniek. Het is natuurlijk handig om kleine gaatjes onzichtbaar weg te kunnen werken maar een stop die je goed ziet vind ik eigenlijk veel leuker.

Als ik een mooi wollen vestje krijg met allemaal gaatjes denk ik dan ook niet lang na. Eerst die gaten stoppen. Nou ja, stoppen...? Sommige gaatjes zijn zo klein dat ik ze bij elkaar trek. Maar de grotere gaten stop ik heel netjes. Met blauwe wol die flink afsteekt bij het beige van dit vestje. Dan kun je het stoppen tenminste goed zien.

Het boord aan de voorkant is ook beschadigd. Daar zet ik een lapje stof achter voor de stevigheid en rijg ik een rechthoek door met dezelfde blauwe wol. 'Zichtbaar repareren', ik merk dat het niet bij iedereen in de smaak valt, maar ik hou er wel van.

Eigentijds stoppen

Ook bij zichtbaar repareren geldt dat het handig is als je de techniek in de vingers hebt. In een aantal musea bieden Modemuze en Vrouwen van Nu dit voorjaar (2016) de workshop ‘Dutch Darnings’ aan. Wie meedoet leert de kunst van het stoppen van Carola Bruinink van Handwerkcafé Zwolle. Een aanrader! Je leert de techniek maar wordt ook uitgenodigd om die hedendaags en creatief toe te passen. De stop hierboven is van Carola.

Neem voor meer voorbeelden van eigentijds stoppen ook eens een kijkje op de site van Tom of Holland, http://tomofholland.com met zijn Visible Mending Programme.

Judy Cerfontaine is oprichter van DierbaarGoed in Arnhem. DierbaarGoed is een sociale onderneming die textiel een tweede leven geeft en unieke kleding en sieraden maakt.  www.dierbaargoedarnhem.nl

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie