Winterwarme rokken

In de collectie van het Fries Museum Leeuwarden bevinden zich zeven doorgestikte gewatteerde rokken in allerlei kleuren. Vanaf het eind van de zeventiende eeuw waren deze rokken de mode in heel Europa

De sluike Empiremode aan het eind van de achttiende eeuw maakte de volumineuze rokken overbodig. In Frankrijk blijft de gestikte rok als een onderdeel van de klederdracht van de Provence veel langer in gebruik. Het is verbazingwekkend dat er nog zoveel doorgestikte zijden rokken bewaard zijn gebleven. Meestal werden ze hergebruikt als deken: de tailleband eraf gehaald, de rokwijdte midden doorgeknipt en de beide delen aan de kant van de taille aan elkaar genaaid. De beide uiteinden hadden dan een prachtig doorgestikte rand

Rode zijden rok met matelassé gewatteerd, ca. 1800, Fries Museum Leeuwarden

Dergelijke rokken werden vaak gemaakt door professionele rokkenstiksters. In de Leeuwarder Courant van 12 mei 1762 meldt een van die vrouwen zich:
"Men adverteert dat alhier op den 12 May tot Leeuwarden is komen woonen, een Groninger Rokkestikster CATHARINA CREEMERS, Teekent en Stikt Vrouwen Rokken, Deekens, Doop-Dekens, en wat dies meer is: Recommandeert zig in yders gunst, en twyffelt niet of zal elk genoegen geeven, en op ’t civilst behandelen."

Meintje Beucker Andreae (1855-1939), telg uit een Leeuwarder familie van bestuurders, geleerden en verzamelaars, schonk  het Fries Museum in 1936 een grote collectie kleding. Daaronder zijn  twee gewatteerde rokken uit het begin van de 18de eeuw. Een van rode zijde en een  van changeant* lila tafzijde, afkomstig uit de familie Beucker Andreae. Bij de bijna drieënhalve meter wijde rode rok is een geborduurd huisjakje met rijgsluiting van omstreeks 1700. Dat het jakje bij de rok hoort blijkt uit het rode biesje langs de mouwen. Dat is van dezelfde rode zijde als de rok gemaakt. Zoiets ontdek je alleen bij nauwkeurig kijken!

*Changeant: stof die bij het bewegen van kleur lijkt te veranderen. Bij het weven zijn de kettingdraden van een kleur en de inslagdraden van een andere kleur genomen. De kleuren mengen zich en afwisselend  zie je soms alleen de ene, soms alleen de andere kleur.

Gieneke Arnolli is conservator mode en textiel bij het Fries Museum Leeuwarden

Conservator mode en textiel Fries Museum Leeuwarden
21 november 2012
Doorzoek de website met tags