Welcome to the jungle. In gesprek met: Shareen Rathling

 
14 januari 2015
Persvoorlichter Van Gogh Museum

Afgelopen november vond de grande finale van Fashion Fest by MAFB, powered by Modemuze plaats. MAFB is een podium, opstap en leerschool voor creatieve talenten van diverse achtergronden en organiseert jaarlijks een ‘battle’ voor jonge ontwerpers, modellen, haarstylisten en make-up artists.

Dit jaar werkte MAFB samen met Modemuze: modegeschiedenis diende als inspiratie en musea als host voor masterclasses, kick-offs en andere evenementen. Na acht maanden voorbereiding presenteerden alle zeventien teams hun eindproduct, maar er kon maar één winnaar zijn. Dat werd de negentienjarige Shareen Rathling met haar collectie ‘Welcome to the  Jungle’. 

Onderdeel van de prijs voor de winnaar is het tentoonstellen van de ontwerpen in een vitrine in het Amsterdam Museum. Gisterochtend was het tijd om die vitrine in te richten. Shareen kwam zelf haar kledingstukken brengen en Leonie Sterenborg, junior conservator van het Amsterdam Museum hielp ze op de pop te zetten. 

De vitrine is schoon en de torsen staan klaar om aangekleed te worden

Shareen kleedt de torsen aan met haar ontwerpen

Rathling koos voor haar collectie voor het gebruik van ongewone materialen zoals vinyl en autogordels. De materialen zijn haast onherkenbaar in de zorgvuldig afgewerkte stukken en dierenpatronen, Shareen speelde met elementen van Afrikaanse (sub)cultuur en aspecten van tribal feeling.

Ook in de toekomst wil de mbo4-studente Mode en Maatkleding graag met duurzame materialen (blijven) werken en dan het liefst voor haar eigen kledingmerk. Verdere inspiratie haalt ze uit piano spelen, musea, kunst en modebladen. 

Detail van ontwerp

Na veel bedrijvigheid volgden nog wat kleine aanpassingen en aanwijzingen van Shareen, totdat de vitrine er precies zo uitzag als zij wilde. Niet voor niets was de jury tijdens de finale lovend over haar goede overall styling. De ontwerpster vond het ongelofelijk dat haar ontwerpen daar nu stonden en was nog steeds heel blij met het resultaat en het winnen van Fashion Fest by MAFB. 

Bedrijvigheid tijdens het inrichten
 
Shareen (silhouet) en de ontwerpen in de vitrine

Bovenstaande foto geeft een impressie van wat er te zien is, maar de vitrine komt pas tot zijn recht als je ‘m in het echt ziet, dus ga het vooral zelf bekijken in het Amsterdam Museum! Dat kan nog tot en met eind februari.

Ook komend jaar zullen MAFB en Modemuze samenwerken, hou de website en onze social media in de gaten voor updates! 

Lees het modemuze-verslag van de finale hier

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie