Wat is vrijheid? Vijf acties rond de bevrijdingsrok

 
25 april 2020

Rondom Bevrijdingsdag zijn er diverse acties waar je aan mee kan doen. Tijdens, en direct na de bevrijding, maakten vrouwen kleurige patchwork rokken. Geïnspireerd op de bevrijdingsrok zijn er vijf leuke acties om aan mee te doen:

1. Het Verzetsmuseum Amsterdam

Verzamelt via Instagram en Facebook vrijheidsoutfits onder de titel #watdraagjij5mei. Het Verzetsmuseum Amsterdam is benieuwd wat Nederlanders dit jaar dragen op Bevrijdingsdag. Wat is het verhaal achter dit kledingstuk en waarom symboliseert het vrijheid? Er wordt een speciale website geopend en mensen kunnen deelnemen via Instagram en Facebook.

Meedoen? Benieuwd? Voor meer info, zie website

2. Museum Schiedam

Werkt met Schiedammers aan een gezamenlijke vrijheidsrok om zo als stad toch nog een beetje samen te zijn. Vrijheid is iets bijzonders, iets waar we niet altijd bij stil staan en misschien zelfs voor lief nemen. Het Stedelijk Museum Schiedam staat hier, juist nu, graag bij stil.  Daarom maken zij samen met Schiedammers een eigen vrijheidsrok. Ieder lapje met een eigen verhaal over vrijheid. Wat betekent vrijheid voor jou? Wanneer voel je je vrij? Hoe vier je vrijheid? Op de website zijn verschillende verhalen te lezen en kun je zien hoe deze rok groeit. De rok wordt stukje bij beetje aan elkaar genaaid door Schiedamse coupeuse Anita de Groot en zal uiteindelijk worden opgenomen in de collectie.

Meedoen? Benieuwd? Voor meer info en patroon, zie website

3. Het Westland Museum

Doet een oproep aan iedereen om in de komende maanden een hedendaagse bevrijdingsrok te maken. Een jury zal de rokken beoordelen en de drie mooiste rokken worden beloond met een leuke prijs.

Meedoen? Benieuwd? Voor meer info, zie website 

4. Het Groninger Museum

Deelt in tijden van Corona creatieve quarantaine-vermaak tips via hun Facebook pagina en website. Het museum heeft een ontwerp opdracht waaraan je mee kan doen en deelt de gemaakte bevrijdingsrokken die worden ingezonden. 

Voor meer informatie, zie website Groningen Museum

5. Bevrijd je dromen Challenge

De Bevrijd je Dromen Challenge van Ecotextilestudio begint op dinsdag 5 mei a.s. via Zoom van 16.00-16.40. Meld je aan via de website. De challenge begint op 3 mei 2020 en loopt tot 3 april 2021. De gemaakte creaties worden onderdeel van een tentoonstelling een jaar later in Museum de Koperen Knoop in Hardinxveld. Kijk op Bevrijd je dromen Challenge

Op zoek naar inspiratie of patronen?

Bezoek onze themapagina op Modemuze 

Bekijk Berthi's weblog  voor een artikel over bevrijdingsrokken in Groningen.

Wordt lid van de Speciale facebook groep De Bevrijdingsrok waar mensen het maken van hun rok/jurk delen

Kies een basis patroon voor een rok in de webshop van Knipmode om te gebruken. Zie ook Knipmode op Facebook

Beluister de Podcast van het Rijksmeum over de bevrijdingsrok

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie