Waarom Lagosianen stijlvol zijn

 
Bai Joiner. Foto: © Carmen Hogg
18 februari 2018
Stijlantropoloog

'Wat vind je zo interessant aan de stijl in Afrika?' Dat is de vraag die iedereen stelt zodra ik vertel wat ik doe. Wanneer ik vertel dat ik net terug ben uit Lagos wordt na die vraag de volgende gesteld: 'Hoe is de stijl in Lagos?' Een lekker lopend, helder antwoord heb ik vaak niet. De stijl van Lagosianen is niet in een paar woorden te vangen; er is veel diversiteit. Die diversiteit in stijl heb ik in de voorgaande blogs in beeld proberen te brengen door verschillende stijlitems, trends en Instagramaccounts te delen. Waarom Lagos’ stijl zo divers is probeer ik in deze laatste blog uit te leggen.

Stad en stijl

Steden trekken mij aan omdat het voor mij letterlijke smeltkroezen zijn van een grote diversiteit aan mensen die samenkomt en eigen nieuwe subculturen vormen met daarbij behorende stijlen. Iedere stad heeft zijn eigen identiteit door de samenstelling van de mensen die er woont en leeft, door de geografische ligging, door het klimaat en door de welvaart. Allemaal elementen waar inwoners mee spelen wanneer zij uiting geven aan hun identiteit middels hun stijl. Ik geloof dat de stijl van Amsterdammers anders is dan die van Maastrichtenaren en iemand uit London zich anders kleedt dan iemand uit New York. Zelfs als we in dezelfde winkelketens kopen of dezelfde merken dragen.

Eddie Okolo. Foto: © Carmen Hogg
Eddie Okolo. Foto: © Carmen Hogg

Lagos’ stijl

Lagos: óntzettend veel mensen, een grote diversiteit aan cultuur, leeftijd en leefwereld in een ontzettend rijke stad waar veel gaande is. De stad heeft veel elementen waar haar bewoners mee spelen wanneer ze zichzelf stijlen. Kies je voor formal office wear of ga je voor African wear? Draag je stijlitems van je eigen cultuur of draag je Westerse stijlitems? Is er geld om nieuwe kleding te kopen of moet je het van de tweedehands markt halen? Koop je ready wear of is er budget om iets door een kleermaker, op maat, te laten maken? Als je kleding laat maken: welke stof kies je om iets van te laten maken? En welk model laat je maken?

Eknor. Foto: © Carmen Hogg
Eknor. Foto: © Carmen Hogg

Keuzes en aanbod in stijl

In Lagos is er veel keus op het gebied van stijl en (culturele) stijlitems; veel meer keus dan dat wij hebben. Het gros van de mensen in Nederland koopt kleding vrijwel altijd in een winkel of webshop, waar de inkoper heeft bepaald wat er in de schappen ligt of op de site staat. We kunnen, als we inspiratieloos zijn, alles in één winkel kopen, ons door de assistent laten adviseren of gewoon de outfit kopen zoals die is gepresenteerd op de paspop. De meesten van ons hebben vaste winkels waar we kopen; winkels met een bepaalde prijs/kwaliteitverhouding en met een bepaalde stijl.

Bubu Ogisi. Foto: © Carmen Hogg
Bubu Ogisi. Foto: © Carmen Hogg

In Lagos, en veel andere Afrikaanse steden, werkt kleding kopen en jezelf stijlen niet zo. Er is geen high street waar je kleding koopt in mooi opgezette en gecureerde winkels. Er zijn weinig webshops die kleding en accessoires verkopen, en nee- Asos verscheept niet naar Lagos. Er zijn malls met enkele kledingwinkels, maar die zijn niet voor iedereen toegankelijk vanwege een beperkt budget. Kleding krijg je, leen je, maak je én koop je. Soms in de winkel, vaak op de markt. Dit betekent dat jezelf stijlen een heel ander proces is. Het vraag om inventiviteit en aandacht: er is namelijk niet één duidelijk, toegankelijk aanbod. Jij moet zelf opzoek naar items die jou aanspreken, die binnen je budget passen en die beschikbaar zijn in jouw netwerk. Het resulteert voor mij in een stijl die goed doordacht is, omdat er gewoonweg meer moeite in zit. Er gaan meer beslissingen schuil achter het stijlen van jezelf.

Stijl in een stad als Lagos vind ik mede door dit gegeven ontzettend interessant. Er is aan de ene kant is er meer aanbod omdat er veel culturele invloeden zijn terwijl er aan de andere kant een minder duidelijk gepresenteerd, toegankelijk aanbod is. Hoe geef jij uiting aan jou stijl in dit arena en wat communiceer jij met je stijl? Stijl is immers '(...) a way to say who you are without having to speak'…

Verder lezen

Agency in stijl: iedereen is met stijl bezig en maakt keuzes
Drie trending stijlitems gespot in Lagos 
Lagos' stijl is meer dan glamour 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie