Verborgen parels van Hermès: Balle de Golf en Constance

 
Foto.
Ma
15 december 2021
Masterstudent aan de KU Leuven

Vanaf de zestiende eeuw zijn handtassen een essentieel gebruiksvoorwerp voor zowel mannen als vrouwen. Aangezien kleding geen binnenzakken heeft, worden tassen voor het bewaren van geld en andere persoonlijke benodigdheden, gebruikt.

Wanneer aan het einde van de zestiende eeuw zakken in mannenkleding verschijnen, hebben mannen geen behoefte meer aan een handtas. De komende eeuwen wordt de handtas een exclusief item voor de vrouw. Hoewel de handtas doorheen de eeuwen blijft evolueren, zowel qua vorm als inhoud, heeft het accessoire altijd essentiële en persoonlijke items opgeborgen en verplaatst van de private naar de publieke sfeer. De betekenis en functie van de handtas, zoals deze tot op heden is gekend, stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Naast het functionele karakter van het object is de handtas een luxe-item waarmee plaats, status en identiteit wordt getoond.

Foto.
Handtas ‘Kelly’ van Hermès, 1972 (MMH.2009.0100) © Modemuseum Hasselt

Onderzoek naar modehuis Hermès

Het modehuis Hermès heeft een aantal van de meest iconische handtassen van de twintigste eeuw ontworpen, zoals de Birkin en de Kelly. Het zijn statussymbolen en het “it”-gehalte van deze handtassen dringt andere handtassen van Hermès meer op de achtergrond. De muzen en het achtergrondverhaal van zowel de Birkin als de Kelly zijn gekend, maar ook achter andere handtassen zoals de Balle de Golf en de Constance, het onderwerp van deze post, gaan fascinerende verhalen schuil.

Voorbeelden van de handtassen Balle de Golf en Constance, worden bewaard bij Modemuseum Hasselt, waar ik als stagiaire de kans kreeg om de registratie van de deelcollectie handtassen van 1980-2010 te vervolledigen en uit te breiden. Om deze opdracht uit te voeren, deed ik onderzoek naar deze handtassen op basis van literatuur en andere gedigitaliseerde museumcollecties. Een aanzienlijk deel van mijn onderzoek bestond ook uit het mailen en telefoneren met modehuizen. Mijn onderzoek bracht interessante informatie aan het licht en wakkerde mijn interesse in twee kleinere tassen van het modehuis Hermès aan.

Hoogstaand vakmanschap

In 1837 opent Thierry Hermès (1801-1878) zijn winkel aan de Grands Boulevards in Parijs. Deze winkel verkoopt voornamelijk paardenharnassen, paardentuig en zadels en wordt beroemd voor het vervaardigen van harnassen. Ook koningshuizen kopen zadels en harnassen bij Thierry Hermès. Het logo van het modehuis refereert nog altijd aan deze oorsprong. Wanneer Hermès in 1878 overlijdt, wordt zijn bedrijf verdergezet door zijn kleinzonen Adolphe en Émile-Maurice Hermès (1871-1951). In 1900 verkoopt het huis zijn eerste handtas en in 1925 wordt een kledinglijn toegevoegd.

De handtassen van Hermès zijn het resultaat van hoogstaand vakmanschap. De werknemers mogen ongeacht voorafgaande ervaring geen handtas maken tot ze achttien maanden training achter rug hebben bij het huis. Het vervaardigen van handtassen is een gedetailleerd en tijdrovend beroep en het zou minstens vijftien uren duren om één handtas te maken. Alle handtassen, ook de Balle de Golf en de Constance, worden met evenveel zorg gemaakt.

Foto.
Handtas ‘Balle de Golf’ van Hermès, ca. 1980-87 (MMH.2016.0154) © Modemuseum Hasselt

Balle de Golf

De Balle de Golf heeft het museum via een schenking verworven. De Balle de Golf wordt tijdens de jaren 1930 aanvankelijk als sporttas verkocht. De handtas, toen gekend als étui à balles de golf, wordt aanvankelijk, zoals de naam doet vermoeden, gebruikt om golfballen te transporteren. Het lijkt misschien vreemd om een handtas te ontwerpen voor het dragen van golfballen, maar Hermès maakt al sinds 1920 golfaccessoires.

Foto.
Handtas ‘Constance’ van Hermès, circa. 1982 (MMH.2009.101) © Modemuseum Hasselt

Constance

Achter de Constance schuilt een mooi verhaal. In 1967 vraagt Jean-Louis Dumas (1938-2010), Franse zakenman en hoofd van het huis van 1978 tot 2006, aan de zwangere ontwerpster Catherine Chaillet om een handtas te ontwerpen. Deze creatie krijgt de naam van haar vijfde dochter, Constance. Ze ontwerpt een afgeronde vierkante handtas met een aanpasbare schouderriem. Catherine wil dat vrouwen de Constance op twee manieren kunnen dragen: onder hun arm en over hun schouder. Ook wordt de iconische “H” van Hermès voor het eerst gebruikt als slot voor de handtas. Doorheen de jaren verschijnt de handtas in een brede waaier aan kleuren, materialen en maten. Ook het gouden H-slot ondergaat veel transformaties. Er bestaan versies van de Constance met een zilveren slot of een slot bezet met diamanten. De Constance was een favoriet van Jacqueline Kennedy Onassis (1929-1994). Deze handtas is eveneens via een schenking in de collectie van Modemuseum Hasselt terechtgekomen.

Zowel de Balle de Golf als de Constance werden geïnspireerd door praktische overwegingen, maar zijn tegelijk, net als de Kelly en de Birkin, delicate, geliefde luxe-items en statussymbolen.

Margaux Van Cotthem, masterstudent aan de KU Leuven, schreef deze blogpost in het kader van haar stage bij Modemuseum Hasselt.

 

Bibliografie

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie