Street Couture en Londense Stijl

 
Alexander McQueen, rode lakleren schoudertas met veiligheidsspeld ter decoratie, Engeland, 2008, collectie Tassenmuseum Hendrikje.
Le
13 april 2016
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

Street Couture, de naam van de tentoonstelling in Tassenmuseum Hendrikje, is een combinatie van straatmode en haute couture. Subculturen van over de hele wereld passen dit principe toe om zich te onderscheiden van de gangbare mode.

De manier waarop street fashion (of urban fashion) ontstaat, staat haaks op het ontwerpproces van haute couture. Deze mode wordt namelijk niet ontworpen door modeontwerpers, maar vindt haar oorsprong juist op straat. Streetfashion is nauw verbonden met jongerenculturen en komt vooral voor in de grote steden.

Haute Couture + Street Fashion = Street Couture

Jongeren mixen & matchen zelf kleding en tassen en creëren daarmee een persoonlijke stijl waarmee zij zich willen onderscheiden. Zij zetten zich daarmee af tegen de gangbare mode. Denk hierbij aan uiteenlopende stijlen als hiphop, pop-art, sports, shibuya girls of hipster.

Seijin Shiki '10 in Shibuya, Tokyo (Japan). Foto: Alexandre Gervais via Flickr.
Seijin Shiki '10 in Shibuya, Tokyo (Japan). Foto: Alexandre Gervais via Flickr.

Ondanks de grote verschillen tussen deze stijlen, hebben zij een opvallend element gemeen: het dragen van couture tassen. Via modeblogs en social media als Instagram worden de op de straat gefotografeerde vertegenwoordigers van deze stijlen boegbeelden van hun eigen lifestyle en identiteit. Het uitwisselen van straatmode en couturetassen vindt overal ter wereld plaats.

Lulu Guinness, Union Jack Snakeskin Lips Clutch, Engeland, 2012, collectie Tassenmuseum Hendrikje.
Lulu Guinness, Union Jack Snakeskin Lips Clutch, Engeland, 2012, collectie Tassenmuseum Hendrikje.

De street couture in Tokyo, Los Angeles, London en Amsterdam worden uitgelicht in de tentoonstelling. Op deze plekken zijn hele eigen stijlen tot bloei gekomen; stijlen die de rest van de wereld maar al te graag volgt.

Street Couture London

Al eeuwenlang staat de Engelse stijl bekend om zijn ingetogenheid en informele netheid, een belangrijke inspiratiebron die gedurende verschillende eeuwen terugkeert in kleding en accessoires. In de 18de eeuw zorgde dit voor een ware rage van Anglomania. Waar Parijs het centrum voor vrouwenmode is, vormt London met Savile Row dat voor de mannenmode.

Vivienne Westwood, handtas, lakleer met VW-monogram, Engeland, 2008, collectie Tassenmuseum Hendrikje.
Vivienne Westwood, handtas, lakleer met VW-monogram, Engeland, 2008, collectie Tassenmuseum Hendrikje.

Naast deze nettere stijl zijn er ook ontwerpers die zich direct laten inspireren door straatmode. Sinds de Swinging Sixties en de Punkperiode van de jaren 70 (zie ook Ruitjes!) neemt street fashion in London een belangrijke plek in. Ontwerpers als Vivienne Westwood, Stella McCartney, Alexander McQueen, Charlotte Olympia en Lulu Guinness halen voor hun tassen inspiratie uit de straatmode in London.

De tentoonstelling Street Couture is t/m 5 juni te zien in Tassenmuseum Hendrikje. Op 16 & 17 april wordt het 20-jarig bestaan van het tassenmuseum gevierd, met meerdere activiteiten in en om het museum. Kijk voor meer informatie in de agenda.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie