Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


 • Blog
   
  2 jun 2022

  Dit jaar wordt gevierd dat Queen Elizabeth 70 jaar op de troon zit. 69 jaar geleden, op 2 juni, vond de daadwerkelijke kroning plaats. Modetekenares en -journaliste Constance Wibaut deed verslag van deze bijzondere gebeurtenis in Elzevier Weekblad. In de collectie van het Kunstmuseum Den Haag bevinden zich de schetsen die ze hiervoor maakte.  

 • Blog
   
  16 mei 2022

  Virtuele mode is een enorme kans voor kwetsbare modecollecties. Nu is er de mogelijkheid om...

 • Blog
   
  9 mei 2022

  Een van de favoriete onderwerpen van het 'team Slow Fashion' was de verkleedkleding. Een onverwacht subthema van de tentoonstelling en een onderwerp dat veel meer aandacht verdient!

 • Blog
   
  Su
  14 apr 2022

  Al geruime tijd verricht ik onderzoek naar de herkomst en de betekenis van onze merk- en...

 • Blog
   
  4 apr 2022

  In Staphorst helpen wollen zadelhoezen tegen slijtage van de kleding. Om te voorkomen dat er in de achterzijde van de rok een glimmende slijtplek komt, wordt een zogenoemd zadeldekje over het fietszadel gedaan.

 • Blog
   
  Si
  4 mrt 2022

  Sieraden staan in een culturele context waarin ze persoonlijke, sociale, economische en...

 • Blog
  Foto.
   
  Ma

  Het modehuis Hermès heeft een aantal van de meest iconische handtassen van de twintigste eeuw ontworpen, zoals de Birkin en de Kelly. Het zijn statussymbolen en het “it”-gehalte van deze handtassen dringt andere handtassen van Hermès meer op de achtergrond. De muzen en het achtergrondverhaal van zowel de Birkin als de Kelly zijn gekend, maar ook achter andere handtassen zoals de Balle de Golf en de Constance gaan fascinerende verhalen schuil.

 • Blog
   

  Op 1 december wordt er jaarlijks wereldwijd aandacht gevraagd voor hiv en aids tijdens Wereld Aids Dag. Ter gelegenheid van deze dag nam Saskia Hoogervorst een duik in de collectie van het IHLIA en bespreekt zij de geschiedenis van Wereld Aids Dag en een aantal eraan gerelateerde t-shirts. 

 • Blog
   
  28 okt 2021

  Verkleedkleding is net zo modegevoeldig als onze alledaagse kledij. In deze catalogus uit de jaren 1920 staan veel verschillende soorten verkleedkostuums. Sommige karakters zijn ook vandaag de dag nog populair, maar bij veel is de context volledig verloren gegaan.

 • Blog
   
  20 jul 2021

  Bijna 50 jaar was de mode- en kostuumcollectie van Huis van Gijn onzichtbaar. Pas in 2019 werd de collectie weer getoond op de tentoonstelling Slow Fashion. Het museum is nu ook een partner van modemuze waardoor de collectie nu nog toegankelijker is. Dit artikel is een kennismaking met de collectie voor het 'grote publiek’.

 • Blog
   
  Ri
  21 aug 2021

  Oranje als kleur van bevrijding - dat zien we vooral in de naoorlogse periode. In de...

 • Blog
   

  Een tuigje met een bijzonder patroon. Waarom werden kinderen vroeger al aan veiligheidsbanden gehouden? En hoe is dit zich door de jaren heen gaan ontwikkelen? In dit blog neemt Anne-Marie Segeren je mee in de wereld van kruissteken en tuigjes.

Pagina's