Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Categorie

Categorie

 • Blog
  sieraden
   
  Ri
  17 jun 2021

  Jozef Wiggers kwam plotseling in aanraking met modesieraden op een boekenbeurs en was meteen verkocht. De hoogtepunten uit de verzameling van Wiggers zijn vanaf 11 juli te zien zijn in CODA Apeldoorn. Conservator Rianne Groen licht alvast enkele topstukken toe. 

 • Blog
   
  14 jun 2021

  Sportswear domineert vandaag het modebeeld, maar zit al veel langer verscholen in de collecties van vooruitstrevende ontwerpers zoals Raf Simons. Deze blogpost gaat dieper in op enkele van zijn silhouetten en ontleedt hun relatie met sport.

 • Blog
  Iron, solder, pyrite, garnets, neodymium disc magnet Soldered, enamelled, set. Dia. 9 cm, H 9 cm
   

  In dit blog bespreekt Esther Doornbusch de tweetalige publicatie 'Danner-Preis 2020, Seit 100 Jahren fördert die Danner-Stiftung herausragendes Kunsthandwerk in Bayern'. De Danner-Stiftung zet zich in voor de bevordering van verschillende vormen van kunstnijverheid in Beieren met een glansrol voor sieraadontwerpers. 

 • Blog
   
  El
  31 mei 2021

  In dit blog vertelt Els Drummen, conservator bij CODA Apeldoorn, over de nieuwe tentoonstelling CODA Paper Art 2021 en stelt ze alvast drie van de 48 kunstenaars uit de tentoonstelling aan je voor! 

 • Blog
  Detail behandeling doopjurkje door textielrestaurator Sjoukje Telleman
   
  16 mei 2021

  Als textielrestaurator kom ik regelmatig in aanraking met objecten waarvan de waarde niet in...

 • Blog
   
  18 mei 2021

  De expo 'Bags: Inside Out', georganiseerd door het Victoria and Albert Museum in Londen, is de meest uitgebreide Britse tentoonstelling over het ultieme accessoire. In dit Engelstalig blog gaan Catherine Buckland en Lotte Schwillens in gesprek met curator Lucia Savi over de totstandkoming van de tentoonstelling en wat tassen volgens haar nou precies zo fascinerend maakt.

 • Blog
   
  12 mei 2021

  In de laatste dertig jaar heeft een enorme groei plaatsgevonden in de hedendaagse modewereld, met name in Indonesië. Een aantal ontwerpers grijpt terug op lokale textieltradities in combinatie met hedendaagse verhalen, of gaan mee in globale trends en materialen. Lees in dit blog verder over welke Indonesische ontwerpers je in de gaten moet houden.

 • Blog
   
  Al
  6 mei 2021

  Mag je als wit persoon eigenlijk cornrows dragen? En kan je chopsticks in je haar doen naar een verkleedfeestje? In dit blog lees je meer over een gesprek over eigenaarschap van kleding: van gesprekken over culturele toe-eigening tot aan waarom de mode-industrie diverser moet worden.

 • Blog
   
  23 apr 2021

  Panterprint was al eerder in de mode, maar nog nooit was het zo populair als in de twintigste eeuw. Van sekssymbolen tot First Ladies, panter(print) was voor iedereen.

 • Blog
   
  22 apr 2021

  In dit blog neemt conservator Deborah Paalman mee langs de grote collectie 14de/15de -eeuws schoeisel van het Dordrechts Museum: alledaagse schoenen voor kinderen en volwassenen, hoge laarsjes met rolknopjes en enkelhoge schoenen die je in één handomdraai kon sluiten. Maar ook prachtige opengewerkte 'feestschoenen'. Zowel voor hem als voor haar.

 • Blog
  Foto van galajapon prinses Beatrix op een mannequin.
  1

  Soms leidt de oplossing van een raadsel naar nieuwe vragen. Dit is het geval bij de galajurk van prinses Beatrix: is het een namaak, is het een origineel of...?

 • Blog
   
  11 apr 2021

  Mesh bags, ook wel een malientasen, kennen al een rijke geschiedenis en bijzondere dragers, van Koningin Elizabeth II tot Lady Gaga. Hoe is deze handtas door de jaren heen ontwikkeld? En hoe is het nog altijd modieus? Lees verder en duik in dit Engelstalige blog in de wereld van mesh bags.

Pagina's