Sneakerverzameling: tips voor het starten van je eigen collectie

 
21 november 2019

Rond 1870 begon men voor het eerst 'plimsolls', ofwel sneakers, te dragen. Tegenwoordig is dit schoeisel een favoriet (en voor velen zelfs een must) in de kledingkast. Ook een groot fan van de sneaker en klaar om je eigen sneakercollectie te starten? Van onderhoud tot sale shoppen: deze tips en trends van Tim Beumers, medeorganisator van Sneakerness, kunnen je hierbij helpen. 

Hoe start ik een sneakercollectie?

1. Koop een “slecht weer”-paar

We wonen in een land waar regen altijd op de loer ligt. Veel sneakers zijn gemaakt van kwetsbare en besmettelijke materialen. Een sterk paar leren donkere stampers blijft altijd lang mooi. Liefst een paar dat je zo met een doekje en een beetje water afdoet. Zijn de weersvoorspellingen slechter dan mooi? Trek je slecht weer paartje uit de doos. Na een paar jaar heb je daar vanzelf meer paartjes voor. 

2. Bewaar de dozen

Misschien wil je graag naar al je sneakers kijken, maar wist je dat zonlicht er voor zorgt dat je sneakers vergelen en eerder uitdrogen? Ook komt er allemaal stof op als je ze lang niet draagt. En hoe ga je straks al je schoenen bewaren? Dozen! Dozen kan je stapelen, ze zijn stofvrij en ze zijn donker van binnen. Pro-tip: haal het papier uit de dozen, dit zorgt ook voor snellere vergeling van de witte stukken. 

3. Maak je sneakers schoon

Kijk aan het einde van de dag even naar je schoenen, lichte vlekjes op de middenzool veeg je zo weg met een babydoekje. De iets grotere vlekken op de middenzool schuur je weg met Cif en een medium tandenborstel en de grote vlekken? Daar zijn speciale producten voor zoals DFNS of Crep Protect. Op deze manier zorg je ervoor dat je sneakers elke keer weer fris uit de doos komen.

4. Skip die dure hype schoen en shop in de sale

Een collectie bestaat uit pronkstukken maar ook uit grote aantallen schoenen. Natuurlijk kan je dat ene hele dure paar kopen dat super exclusief is en waar je lang voor hebt gespaard. Je kan er ook voor kiezen om tien paar uit de sale te halen die je ook allemaal mooi vindt. Tien dozen is beter dan één. 

5. Vind die ene schoen en betaal niet te veel

Op het maatlabel staat altijd een productcode. Wanneer je een sneaker online ziet, kijk dan even of je de productcode kan vinden, google deze en kijk waar de schoen het goedkoopst is of vind op deze manier die ene sneaker die je niet op de eerste tien pagina’s van google kon vinden. 

6. Koop alleen wat jij leuk vindt

Het maakt niet uit hoe de sneaker eruit ziet, jij moet erop lopen. Niet alleen nu, maar hopelijk ook over tien jaar nog, als de trend en de hype allemaal anders is. Dus koop iets wat je niet alleen nu maar ook dan nog mooi gaat vinden. Veel kopen is altijd leuk als je het kan betalen, maar kopen waar je heel lang blij mee bent, is de sleutel tot een goede collectie opbouwen. 

7. Rotatie! Rotatie!

Natuurlijk wil je die ene nieuwe schoen vaak aan, maar hoe vaker je die schoen draagt, des te sneller hij lelijk wordt. Daarom is het goed om snel een stapeltje op te bouwen en dan in eerste instantie die sneaker maar één keer per week te dragen, zo blijven ze veel langer mooi EN ze gaan niet stinken want ze kunnen tussendoor rustig uitademen in de doos. Er komt een tijd dat je ze maar twee keer per jaar aandoet, maar tot die tijd zijn dit de tips om daar te komen. 

Sneakerness

Het weekend van 30 november verwelkomt Rotterdam het grootste Sneakerevent van Europa: Sneakerness. De place to be als het gaat om mode, kunst en natuurlijk de nieuwste en exclusiefste sneakers. Meer informatie op Sneakerness.com

Meer weten? 

Lees hier hoe je je sneakers op de juiste manier schoonmaakt!

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie