Sneakerselectie: welke sneaker hoort in een museum?

 
Nike Air Jordan's, remake, van Sascha op Sneakerness.
25 november 2014
Redacteur en coördinator projecten

Op Sneakerness sprak ik met verschillende sneakerverzamelaars en professionals over hun liefde voor de schoen. Hoewel sneakers in Nederland nog weinig voorkomen in museumcollecties, blijkt dit in Amerika wel mee te vallen. Horen sneakers in een museum thuis? En zo ja, welke zijn dan onmisbaar voor de verzameling? Vier beursgangers geven aan welke zij nomineren.

Angel Face's stem voor een schoen in een museum - Air Tech Challenge Hybrid uit 2008.
Angel Face's stem voor een schoen in een museum - Air Tech Challenge Hybrid uit 2008.

Dit is:                 Angel Face
Eigenaar van: The Tech Challenge Club, een privécollectie van schoenen die Nike voor tennisser Andre Agassi heeft ontworpen.

Nomineert:     Nike Air Tech Challenge Hybrid, een sample uit 2008 (zie foto).
Omdat:             deze schoen uniek is, die nooit op de markt is gebracht door Nike. Via internet heeft hij deze sample kunnen kopen.

Michael achter zijn stand voor In Sneakers We Trust op Sneakerness.
Michael achter zijn stand voor In Sneakers We Trust op Sneakerness.

Dit is:                 Michael
Eigenaar van: ongeveer 100 paar schoenen en werkt bij In Sneakers We Trust, een sneakerwinkel uit Duitsland.

Nomineert:     Nike Air Max 1 (ontworpen in 1987).
Omdat:             deze schoen het omslagpunt van de sneaker kenmerkt, van sportschoen naar streetwear. Zoals Michael het zelf zegt: “Het begin van de sneakerlegende”.

Remake Nike Jordans van verkoper Sascha (rechts) op Sneakerness.
Remake Nike Jordans van verkoper Sascha (rechts) op Sneakerness.

Dit is:                 Sascha
Eigenaar van: ongeveer 200 sneakers, een privéverzameling die continu doorgroeit.

Nomineert:     Nike Air Jordan 1 (1984)
Omdat:             dit een iconische sneaker is. Jordans, in de volksmond, worden in 1984 voor het eerst door basketballer Michael Jordan gedragen tijdens een showcase in het voorseizoen en zorgde voor een revolutie in kleurgebruik van de basketbalschoen. In 2001 worden ze ook voor de consument beschikbaar.

Op de beurs heeft Sascha zelf een paar remake Jordans in de verkoop, maar voor een museum is het belangrijk om een origineel paar te bemachtigen. Het liefst ook gedragen door Michael Jordan himself.

Daniel tijdens het interview op Sneakerness.
Daniel tijdens het interview op Sneakerness.

Dit is:                 Daniel
Eigenaar van: een bescheiden 50 paar sneakers. Daniel is managing editor voor het tijdschrift Sneaker Freaker in Duitsland.

Nomineert:     een diverse vertegenwoordiging. 
Omdat:             het volgens Daniel niet mogelijk is 1 paar te kiezen die de diversiteit aan concepten en ontwikkelingen in de geschiedenis van sneakers vertegenwoordigen. Een stuk of vijf à zes paar zou het beter tot zijn recht laten komen. Daarbij hoort dan bijvoorbeeld een iconische schoen als de Nike Air Max 1, maar moet ook goed worden gekeken naar voorbeelden binnen verschillende takken van sport die tot bepaalde ontwerpen hebben geleid.

Conclusie

Niet dat het een wedstrijd was, maar het moge duidelijk zijn: Nike komt uit de bus als grote winnaar als vertegenwoordiger van de sneakergeschiedenis. Maar vertegenwoordigt Nike ook de Nederlandse sneakergeschiedenis? En is het mogelijk om zoiets te definiëren binnen een fenomeen dat geboren is binnen de globaliserende wereld, als het kind van powerhouse Amerika?

Om in ieder geval meer te weten te komen over de geschiedenis van de sneaker zijn de volgende websites aangeraden door Angel Face, Sasha, Michael en Daniel:

     - Nike Geneaology of Innovation. Met bijbelse grootsheid vertelt deze website over de ontwikkeling van Nike als oorspronkelijk voetbalschoenenmerk. Let op: dit is ook van toepassing op de zwaarte van de website.

     - The Tech Challenge Club. Website van verzamelaar Angel Face, die alles heeft en weet over de schoenen die Nike heeft ontworpen voor tennisser Andre Agassi. Dit mobiele museum tourt in 2014 en begin 2015 door Europa en is voorlopig alleen op beurzen te bezoeken.

     - Sneaker Freaker. De website van het gelijknamige tijdschrift. Vind artikelen, blogs, reviews en inspiratie. Bekijk ook: Sneaker Freaker Museum: een online catalogus met meer dan 7500 schoenen. Doorzoek op merk, categorie of stijl.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie