Schoenen van zijde

 
Le
8 april 2015
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

Een paar van de meest tot de verbeelding sprekende schoenen uit de collectie van het Amsterdam Museum, is dit gele paar zijden damesschoenen met bloemenborduursels. Tot ongeveer 1770 worden luxe damesschoenen meestal van (zijde)satijn of brokaat gemaakt. Werkende vrouwen uit de lagere standen droegen leren schoenen. Welgestelde mannen droegen overigens wel leren laarzen.

Zijden muiltjes tonen status en rijkdom

Schoenen, zoals dit gele exemplaar met geborduurde bloemen, werden bij speciale en feestelijke gelegenheden binnen gedragen. De stof en versiering tonen de status en rijkdom van de draagster. Het materiaal hoefde niet overeen te komen met de stof van de japon waar deze bij werd gedragen. De voorkanten werden kruiselings vastgezet met een gesp of met veterbanden vastgeknoopt. Het idee van bij elkaar passende stoffen, schoenen en accessoires werd pas aan het einde van de achttiende eeuw gangbaar. Voor het dagelijkse gebruik droegen rijke vrouwen muiltjes van zijde of fluweel.

Vrouwenschoen, ca. 1750, collectie Amsterdam Museum, KA 12979 B

Niet voor buitenshuis 

Het was niet gebruikelijk voor een dame van stand om buiten te wandelen. Zodra zij uitging liet zij zich vervoeren per koets. Mocht de dame in kwestie zich toch lopend buiten de deur begeven, dan droeg zij overschoenen tegen modder en straatvuil.

Vrouwenschoen, ca. 1750,collectie Amsterdam Museum, KA 12979 A

De puntige neus en hoge brede hak zijn typerend voor de tweede helft van de achttiende eeuw. In de loop van de eeuw wordt de vorm wat verfijnder en lichter en de hak smaller.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie