Poppen maken op Paleis Het Loo

 
30 juni 2015
Kunsthistorica en voormalig conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo

Tot en met 27 september 2015 is op Paleis Het Loo de tentoonstelling Sisi, Sprookje & Werkelijkheid te zien. Ik stel met veel plezier Hans Schuite voor, onze textielrestaurator die veel ervaring heeft in het maken van poppen. Voor Sisi toverde hij tweemaal het sprookjeskapsel van Sisi tot werkelijkheid.

Hoe hij dat precies heeft gedaan? Het ‘geheim’ van Hans wordt hier letterlijk en figuurlijk uit de doeken gedaan.

Torso

De opdracht voor Hans was om een torso van Sisi te maken, als drager van een diadeem en halsketting. Met deze twee torso’s begon het allemaal. Deze neutrale torso’s werden onder het middenrif doorgezaagd, de hals werd korter gemaakt en de wespentaille van Sisi werd tot een omvang van 51 centimeter afgesneden  (afb.1).

Torso's voor de Sisi tentoonstelling

Daarna werden de scherpe randen geschuurd en gevijld, waarna Hans de torso’s modelleerde met dun fiberfill (afb.2).

De torso's worden gemodelleerd met dun fiberfill

Een volgende stap in het wordingsproces tot keizerin Sisi was het maken van de oren, die net als het hoofd, van polyester zijn. De oren zijn belangrijk in de vorming van de haarlijn (afb. 3).

Het maken van de oren, die net als het hoofd, van polyester zijn.

Naadloos

De torso werd eerst overtrokken met een katoenen tricot en daarna met zijde bestaande uit één lap, zodat het zichtbare stuk helemaal naadloos is. Het was moeilijk voor Hans om de lap goed strak te krijgen. De naad zit op de rug, onzichtbaar voor het publiek, omdat daar later het kapsel over valt. Alles is met de hand genaaid (afb. 4).

De naad zit op de rug. Alles is met de hand genaaid.

Op deze foto (afb. 5) ziet u de scheiding van het kapsel, aangegeven met rood draad. Dit is het startpunt voor het zeer ingewikkelde Hongaarse kapsel als drager van het diadeem.

Scheiding van het kapsel, aangegeven met rood draad.

Olivia Lichtscheidl, de gastconservator uit Wenen, voedde Hans met veel  beeldmateriaal en basisinstructies, waaronder deze foto’s (afb. 6 en 7).

Documentatie materiaal

Documentatie materiaal: Sisi "Steckbrieffrisur", interpretatie gemaakt door Zopfkronenliesl (Etsy)

Vlechten

Maar ja, hoe tover je uit de zijden lappen dit kapsel? Hans bevestigde met spelden lange, ver ingeknipte, lappen reikend tot kniehoogte. De ingeknipte lappen werden als basis aan de binnenkant ingevlochten tot een dikke vlecht waaromheen naar voren en naar achter werd gevlochten (afb. 8).

De ingeknipte lappen werden als basis aan de binnenkant ingevlochten.

Het kapsel werd verder opgebouwd met losse brede en smalle vlechten, die her en der werden vastgespeld, met dit prachtige kapsel als resultaat (afb. 9).

Het resultaat

Tot in detail uitleggen hoe Hans dit meesterwerk van vlechtkunst nu precies voor elkaar gekregen heeft, is helaas in woorden niet mogelijk. Veel van zijn kunst zit hem gewoon in de vingers. Maar hopelijk vullen de beelden aan, waar woorden tekort schieten.

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie