Pauline van Dongen, Winde Rienstra en Oud Geld

 
18 augustus 2014
(oud)-conservator mode en textiel Fries Museum Leeuwarden

De tentoonstelling Oud geld - Ons kent ons in de Gouden Eeuw in het Fries Museum in Leeuwarden draait om vijf Friese celebrities uit de zeventiende eeuw. De stadhouder, een geleerde, een steenrijke adellijke dame, een snel rijk geworden hoge ambtenaar en de kunstenaar die van allen een portret heeft gemaakt. In een van de zalen zijn de ‘hebbedingen’ uit die tijd te zien, die worden vergeleken met bijzonder hedendaags design en mode.

Modeontwerpster Winde Rienstra (1981) is een snel rijzende ster. Hoort zij als nieuwe topontwerpster binnenkort zelf ook bij de celebrities? In haar werk combineert ze traditie met experiment, bijvoorbeeld een ambachtelijk geborduurd, stijf front en hoekige wiskundige vormen. Haar twee jurken lijken op de solide silhouetten en kragen op zeventiende-eeuwse portretten.

Pauline van Dongen (1986) ontwerpt kleding vanuit zowel traditioneel ambacht als vernieuwende technologie. Onze leefwereld die voor een belangrijk deel wordt bepaald door techniek en nieuwe vormen komt terug in haar modeontwerpen. Zo wordt het ambacht vernieuwd en ontstaan vormen die passen bij onze tijd. Voorbeelden hiervan zijn zwarte hoge 3D geprinte hakken en zwarte jurken van, onder andere, neopreen met gegraveerde lijnen (een nieuwe ‘spletenmode’) uit de collectie Oloid (2014). Deze ontwerpen verwijzen naar de plechtige portretten van de in het zwart geklede zeventiende-eeuwse personen. 

De tentoonstelling Oud geld - Ons kent ons in de Gouden Eeuw is van 13 september 2013 t/m 30 augustus 2015 in het Fries Museum in Leeuwarden te bezoeken. 

Gieneke Arnolli, conservator mode en textiel Fries Museum Leeuwarden

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie