Over ballerina’s en dansschoenen

 
21 november 2019
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

De tentoonstelling Let’s Dance in het Kunstmuseum Den Haag start met een zaal bomvol met schoenen. Waarom? Omdat dans natuurlijk begint met voetenwerk.

Uit de laatste mode

Een van de meest iconische paar dansschoenen is de spitz. Deze schoen is afgeleid van de mode uit de Empiretijd. De vrouwenschoen was toen een platte satijnen instapschoen, met striklinten om de kuiten. Links en rechts waren hetzelfde, door te lopen creëerde je een linker- en een rechterschoen.


Mode om in te dansen

Dit type modeschoen werd overgenomen in de danswereld en groeide met een verstevigde neus uit tot de spitz, waarop je op je tenen kunt dansen. In de expositie is één spitz te zien van de beroemde ballerina Anna Pavlova (1881-1931), bekend van haar ballet de Stervende Zwaan.


Een ode aan de ballerina

De spitz vormde voor veel modeontwerpers een nieuw bron van inspiratie. Denk aan de bekende ‘ballerina-flatjes’, die Coco Chanel (1883-1971) combineerde met haar outfits en waarin je bijvoorbeeld Audrey Hepbrun (1929-1993) kon uittekenen. De ballerina’s heeft haar populariteit vooral te danken aan Audrey Hepburn, die een paar droeg in de film Funny Face in 1957. Een paar zwarte ballerina’s uit Audrey’s garderobe zijn in de tentoonstelling te zien.

Karl Lagerfeld ontwierp hoge hakken van satijn met striklinten en een verharde neus, net als de spitzen. Vivienne Westwood bedacht een variant op de spitz met haar ‘Rocking horse shoe’. (afb. 8)
Van film naar catwalk

Ook schoenen uit bekende dansfilms blijven inspireren. De meest recente ontwerpen in de tentoonstelling zijn uit de najaarscollectie van Prada, die zo weggelopen lijken uit de film The Wizard of Oz. Zwart satijnen schoenen vol met felrode strass stenen. Je zou er zo op willen dansen.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie