Op zoek naar het nieuwe maken in Rotterdam

 
21 november 2014
Conservator Kunst en Vormgeving Textielmuseum

De tentoonstelling Echte Rotterdammers Wat maken we nou? (2015) toont het maken in Rotterdam in het heden, het verleden en in de toekomst.

Hiervoor is o.m. onderzoek gedaan naar de nieuwe makers in de stad; een inventarisatie van hun werk, hun drijfveren en de manier waarop zij het organiseren. Vervolgens is gezocht naar een link met de historische collectie van Museum Rotterdam die iets toevoegt aan het werk van deze nieuwe Rotterdamse makers.

maker tentoonstelling Museum Rotterdam
maker tentoonstelling Museum Rotterdam

De Rotterdamse MeshPrintClub is een vereniging van zeefdrukkers die samen een werkplaats delen. De machines zijn bezit van de vereniging. In de werkplaats vindt veel uitwisseling van kennis plaats op een laagdrempelige manier. Het verhaal van de Kralingse Katoenmaatschappij (KKM) is gekozen om een vergelijking te maken over hoe je het vak leert en hoe je omgaat met kennisdeling. 

De zeefdrukkers van de MeshPrintClub hebben in de stalenboeken van de KKM gezocht naar patronen waarmee zij zelf aan de slag konden gaan.  Op de tentoonstelling zijn de resultaten van deze ‘samenwerking’ te zien. Maar in de tentoonstelling staat vooral het maken centraal. Je kunt zelf aan de slag met o.a. een zeefdrukraam of een drukblok. Met enige regelmaat worden er workshops gegeven.  

zeefdrukken in Museum Rotterdam

Echte Rotterdammers Wat maken we nou?  was tot 15 maart 2015 te zien in Museum Rotterdam op LP2 Wilhelminakade 125 Rotterdam.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie