Op je paasbest!

 
1 april 2015
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

Geel is een kleur die je staat of niet staat. Rond Pasen duikt deze tint opeens overal op in paasdecoraties, en in modebladen als een vrolijke lentetint.

Met Pasen voor de deur daarom hierbij drie knalgele japonnen uit onze collectie op een rij. Een knalgele 18de-eeuwse Robe à l’anglaise, een knalgele 50s japon van modern nylon, én een minimalistische minijurk ontworpen door André Courrèges in 1965 in het ‘space’ tijdperk. Kiest u maar!

Robe à l’anglaise, collectie Gemeentemuseum

Pasen is van oudsher een gelegenheid om je in het nieuw te steken. Denk aan de uitdrukking: ‘op je paasbest’. Inmiddels wordt Pasen ook geassocieerd met de vele hoeden die tijdens diverse Easter Parades de revue passeren. Van 04 april 2015 t/m 30 augustus 2015 was de tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist’ in het Gemeentemuseum te zien, waar twee hoeden stonden getooid met complete vogels… Deze mode was in 1899 reden om in Nederland de Vogelbescherming op te richten. De tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist’ toonde het landschap van toen door de ogen van de schilders van de Haagse School.

japon van modern nylon, jaren '50, collectie Gemeentemuseum
Tags
Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie