Nieuw bij Modemuze: het Zuiderzeemuseum!

 
Modemuze collectie Zuiderzeemuseum, Borsik, voor het kind in het pak, 1875-1950, nr. 005357
6 februari 2018

Eeuwenlang was kleding een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in de dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Elke gemeenschap had eigen vormen en normen waaraan iedereen zich hield. Onder invloed van mode en maatschappelijke ontwikkelingen veranderde de dracht in de loop van de tijd.

Nieuwe partner van  Modemuze

Dankzij de samenwerking met Modemuze worden de kledingtradities uit het Zuiderzeegebied beter toegankelijk voor mode- en kostuumliefhebbers. Tegelijkertijd wordt voor de bezoekers van Modemuze zichtbaar hoe mode en klederdracht met elkaar te maken hebben en elkaar kunnen beïnvloeden.

Hoofdbeeld: Modemuze collectie Zuiderzeemuseum, Borsik, voor het kind in het pak, 1875-1950, nr. 005357, foto: Wim Zandbergen

Modemuze collectie Zuiderzeemuseum, Fries gouden oorijzer, Hendrik Minnes Merkelbach, nr. B002052, foto: Wim Zandbergen
Collectie Zuiderzeemuseum, Fries gouden oorijzer, Hendrik Minnes Merkelbach, nr. B002052, foto: Wim Zandbergen

Verdwijnende cultuur

In 1932 werd de Zuiderzee van de Noordzee afgesloten door de Afsluitdijk en veranderde de zee in een binnenmeer. Men was bezorgd dat daarmee ook de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied geheel zou verdwijnen. Vanuit dat idee is het Zuiderzeemuseum ontstaan. Sinds de oprichting in 1948 heeft het museum een bijzondere collectie opgebouwd waarin de zuiderzeecultuur centraal staat.

Het museum heeft inmiddels een indrukwekkende collectie voorwerpen verzameld waarmee de zuiderzeecultuur wordt verteld; schilderijen die laten zien hoe men leefde, meubilair, gebruiksvoorwerpen en kleurrijke klederdrachten uit verschillende Zuiderzeeplaatsen.

‘Het Zuiderzeemuseum is zeer verheugd de kostuumcollectie nu te kunnen presenteren op Modemuze en aan te mogen sluiten bij de levendige Modemuze-gemeenschap’, aldus Conservator Hilde Cammel.

Modemuze collectie Zuiderzeemuseum, Klomp, bruidsklomp met zijden strikken, 1992, Renate Volleberg, nr. 022109, foto: Picturae
Collectie Zuiderzeemuseum, Klomp, bruidsklomp met zijden strikken, 1992, Renate Volleberg, nr. 022109, foto: Picturae

De volledige collectie objecten bestaat uit ongeveer 25.000 stukken. Daarnaast is er een grote fotocollectie met historische beelden van locaties, gebeurtenissen en bewoners van het gebied.

De collectie van het Zuiderzeemuseum zal in fases toegankelijk worden gemaakt op Modemuze .

Modemuze collectie Zuiderzeemuseum, Oorbel voor man, nr. 009179, foto: Picturae
Collectie Zuiderzeemuseum, Oorbel voor man, nr. 009179, foto: Picturae

Voor de collectie van het Zuiderzeemuseum zie

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie