Modeontwerper Erik Frenken

 
3 december 2015
Collectiemedewerker afdeling Mode- en Kostuum, Gemeentemuseum

De jassen zijn deze winter groot, zacht en wijd doch stijlvol, heerlijk om in weg te kruipen. Zo’n jas staat er ook in de tentoonstelling Ode aan de Nederlandse Mode (2015-2016), de oversized coat ‘Folklore’ van het Nederlandse merk Avelon. Het is een jas van wollen jacquard in donkerblauw en lichtgroen met een geborduurde tailleband in een minimalistisch, sculpturaal model, stijlvol en mooi bij elke outfit.

Misschien kent u het merk nog niet, toch wordt Avelon wereldwijd op meer dan 200 punten verkocht. De kleding is onder andere te koop bij Harvey Nichols in Londen, bij Koon in Seoul, Isetan in Tokio en in Nederland bij de Bijenkorf en SPRMRKT, en wordt gedragen door beroemdheden als Halina Reijn en Lady Gaga. Het vijfjarig bestaan van het label was in januari 2015 reden om de openingsshow tijdens de Amsterdam Fashion Week te geven.

Erik Frenken

Modeontwerper Erik Frenken studeerde in 2002 cum laude af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarna volgde hij een master aan Central Saint Martins in Londen, waar hij eveneens cum laude afstudeerde. Frenken won onder andere een ‘Elle Style Award’ voor best young designer in Nederland, de ‘Central Saint Martins/Lancôme Innovation Award’ in Londen, en de ‘ITS-ONE Award’ in Triëst, Italië. Ook exposeerde hij in diverse (inter)nationale musea.

In de collectie van het Gemeentemuseum bevinden zich zeven ontwerpen uit zijn eindexamencollectie van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Deze waren in 2005 te zien op de tentoonstelling En Vogue, Mode uit Frankrijk en Nederland in de 18de eeuw (2005). Na een aantal internationale stages en een periode bij Alberta Ferretti werkt Frenken vier jaar voor Viktor & Rolf als hoofddesigner van de damescollecties en vervolgens anderhalf jaar als hoofddesigner voor de merken Avelon en Blue Blood. Vanaf 2010 is Erik Frenken zowel ontwerper als eigenaar van het merk Avelon.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie