Meld je aan of log in voor jouw persoonlijke Modemuze-site
Ah, de liefde! In de 18e eeuw kwam de term 'liefde' erg in de mode en werd 'trouwen voor liefde' het ideaal. Een populair cadeau, voor bruiden en gasten, was de huwelijkswaaier.
In deel 1 van deze blogpost beschreef Vanessa de Gruijter de geschiedenis van culturele toe-eigening en waarom sommige mensen zo boos kunnen reageren.
Bij een japon in het depot van het Centraal Museum zaten een aantal losse resten stof in de doos, die jarenlang bij de japon bewaard zijn gebleven. Tijdens de hoognodige restauratie van de japon ontdekte het team waar deze stukken vandaan zijn gekomen.
“Culturele toe-eigening is het klakkeloos overnemen van een gebruik, traditie, look, symbool, taal, of een ander cultureel kenmerk van een gemarginaliseerde groep” [1] In twee blogs gaat Vanessa de Gruijter dieper in op culturele-toe-eigening . Deel 1: wat is culturele toe-eigening en waar komt het vandaan?
Hoewel de broekedoek in de Zuid-Bevelandse streekdracht vanaf de jaren 1930 steeds minder wordt gedragen, weet iedereen wat ermee wordt bedoeld. Maar waarom het een broekedoek heet? Een zoektocht naar de oorsprong van deze schouderdracht leidt tot een verrassende aanwijzing.
De eerste keer dat ik de website bezocht van Siam Costumes, was naar aanleiding van een lezing van Roy Verschuren. Hij gaf aan dat je op hun website talloze originele kleermakersboeken en modeplaten kon downloaden.
Glad haar is nog steeds een haarstijl die als norm in het Westen geldt. Kroeshaar, bijvoorbeeld een afro, wordt maatschappelijk nog niet (volledig) geaccepteerd. Levi gaat tegen de norm in door zijn haar op natuurlijke wijze te laten groeien, wat resulteert in een afro.
Fatima Essahsah is een echte bosslady. Naast succesvol ondernemer heeft ze haar eigen sieradenlijn onder de titel Stones Stories. Geïnspireerd door haar roots in Amsterdam en de geuren, kleuren en verhalen uit de Berbercultuur.
In De stijl van Zuidoost dragen Gwen en Jim accessoires en tatoeages die verwijzen naar hun herkomst als Native Americans uit Suriname. Op welke manier verwijzen de accessoires en wat betekenen ze voor de dragers?
Hofrouw lijkt niet echt een onderwerp voor de kerst; de periode waarin iedereen ter afleiding van de donkere dagen juist op zoek gaat naar het licht. Maar ik wil het toch over de strenge regels voor rouwkleding aan het hof hebben, omdat de regels in 1934 heel verrassend veranderden en er weer licht na het donker kwam.