Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


 • Blog
   
  12 mei 2021

  In de laatste dertig jaar heeft een enorme groei plaatsgevonden in de hedendaagse modewereld, met name in Indonesië. Een aantal ontwerpers grijpt terug op lokale textieltradities in combinatie met hedendaagse verhalen, of gaan mee in globale trends en materialen. Lees in dit blog verder over welke Indonesische ontwerpers je in de gaten moet houden.

 • Blog
   

  Meer dan 150 jaar lang heeft het dubieuze sprookje 'Alice in Wonderland' veel verschillende vormen aangenomen. In dit blog worden vijf voorbeelden van kostuums gerelateerd aan de paradoxale verhaallijn van Alice in Wonderland: enerzijds een weerspiegeling en anderzijds een vlucht van de maatschappij.

 • Blog
   
  18 dec 2020

  Miljoenen mensen over de hele wereld vieren kerstmis, vanuit religieuze of culturele overwegingen. Zo ook in Groenland - waar dit gepaard gaat met een speciale outfit. Lees verder over dit feestkostuum en de tradities uit dit circumpolair gebied.

 • Blog
   
  Ki
  9 dec 2020

  Binnen de kledingindustrie zijn nog steeds veel mistanden, waar gelukkig door steeds meer mensen bij stil wordt gestaan. Een mogelijke oplossing voor dit grote probleem komt vanuit een onverwachte hoek.

 • Blog
   
  8 dec 2020

  Alhoewel vaak onderbelicht – is de kledingstijl van het karakter een essentieel onderdeel van het narratief van een game. Welke rol speelt kleding in de Assassin’s Creed serie? En welke symbolieken zijn verwikkeld in deze virtuele stoffen? In dit blog vertelt gametheoretica Connie Veugen meer over de stijl van de karakters Altaïr en Desmond.

 • Blog
   
  4 nov 2020

  Wat weten we over Regency en Empire kleding? Wat is een betrouwbare bron van informatie? En hoe kunnen we ze interpreteren. In dit blog reflecteert Arie Koelemij op een kostuumlezing over de stijlontwikkeling rond de eeuwwisseling naar de 19e eeuw.

 • Blog
   
  29 sep 2020

  De koto heeft voor veel mensen een bijzondere betekenis. Er is veel behoefte om deze traditie over te dragen en te behouden. Maar hoe pak je dat aan? Moet er een basispatroon komen? En wat is dan de overdracht? In dit blog geeft Roos Vreman een overzicht van een gesprek over de mogelijkheden van een overdracht van de koto.

 • Blog
  Foto
   

  Sportswear, active wear, athleisure, streetwear: er zijn heel veel verschillende termen voor misschien wel de grootste kledingtrend van (het eind van) de 20e en 21e eeuw. Naar aanleiding van een sweatsuit van het Amsterdamse label L'Origin3, die tentoongesteld wordt in de expo the new normal, wordt in dit blog-essay ingezoomd op de verschillende betekenissen en connotaties van de sweatsuit.

 • Blog
   

  In het midden van de negentiende eeuw, aan het begin van de vrouwenbeweging, trokken feministen, burgerrechtenactivisten en vrouwelijke politici letterlijk de broek aan in hun strijd voor meer vrouwenrechten, meer publieke gelijkheid en meer gelijkwaardigheid van vrouwen. Wijde pofbroeken of ‘de bloomer’ (in het Engels ‘bloomers’) werden hét symbool van de vrouwenemancipatie in de ijzeren eeuw. De bloomers zorgden destijds voor heel wat ophef, maar het dragen van sommige broeken gaat ook vandaag de dag nog gepaard met veel commotie. 

 • Blog
  Jan III Glymes en Hendrik van Bergen
   
  17 aug 2020

  In de vijftiende eeuw blaakte Bergen op Zoom van trots en zelfvertrouwen. Dat kwam niet alleen...

 • Blog
   

  De Amerikaanse cowboy is een personificatie van moed, vaardigheid en individualisme. In de media kennen we de cowboy alleen als een witte man, maar dit blijkt toch historisch incorrect te zijn. In dit blog lees je meer over hoe mode en populaire cultuur wordt ingezet om de onderbelichte verhalen van black cowboys aan het licht te brengen.

 • Blog
   
  17 jun 2020

  Kort na de heropening bezocht koningin Máxima het Kunstmuseum Den Haag op haar fiets in een schitterende gele outfit. Geel is een spannende kleur en wordt wel eens afgeraden om aan te trekken. Maar waarom? Van statussymbool tot pornografische herkenning - in dit blog duikt Madelief Hohé in de wereld van geel.

Pagina's