Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Categorie

Categorie

 • Blog
   
  19 jan 2022

  Hoe vertaal je als drager je inspiraties naar modest fashion? En wat gebeurt er als het aanbod er niet is? In dit blog vertelt Sabrunnisa Cakmak meer over haar hijab-reis en hoe ze street fashion vertaalt naar modesty.

 • Blog
   
  Ni
  11 jan 2022

  In dit blog vertelt Nicky Rijks over een bijzondere borstlap uit de collectie van het Centraal Museum in Utrecht. 

 • Blog
   

  Nu de lockdown geplande Kerstfestiviteiten in de war stuurt, is er misschien meer tijd om te...

 • Blog
  Foto.
   
  20 dec 2021

  De Françoise van den Bosch Stichting kent eenmaal per twee jaar de Françoise van den Bosch Prijs toe aan een sieraadkunstenaar met een internationaal invloedrijk oeuvre. De prijs is dit jaar uitgereikt aan de Amerikaanse beeldend kunstenaar, sieradenmaker en docent Lauren Kalman. Ze werd unaniem door de jury verkozen voor haar verbreding van het concept lichaamsversiering

 • Blog
  Foto.
   
  Ma

  Het modehuis Hermès heeft een aantal van de meest iconische handtassen van de twintigste eeuw ontworpen, zoals de Birkin en de Kelly. Het zijn statussymbolen en het “it”-gehalte van deze handtassen dringt andere handtassen van Hermès meer op de achtergrond. De muzen en het achtergrondverhaal van zowel de Birkin als de Kelly zijn gekend, maar ook achter andere handtassen zoals de Balle de Golf en de Constance gaan fascinerende verhalen schuil.

 • Blog
   
  13 dec 2021

  Esther Doornbusch bespreekt in dit blog het boek Tadema Gallery: Jewellery from the 1860s to the 1960s door Beatriz Chadour-Sampson. Esther bespreekt waarom het boek een geslaagd eerbetoon en visueel feest is, maar als academisch naslagwerk minder geslaagd is. 

 • Blog
   
  29 nov 2021

  Gekleurde bandana’s – voor de een misschien herkenbaar als een indicatie voor een associatie met...

 • Blog
   

  Op 1 december wordt er jaarlijks wereldwijd aandacht gevraagd voor hiv en aids tijdens Wereld Aids Dag. Ter gelegenheid van deze dag nam Saskia Hoogervorst een duik in de collectie van het IHLIA en bespreekt zij de geschiedenis van Wereld Aids Dag en een aantal eraan gerelateerde t-shirts. 

 • Blog
   
  12 nov 2021

  Een duurzame en karakteristieke manier van inpakken. Dat wordt in Japan al eeuwenlang gedaan met de furoshiki: een vierkante doek met sierlijke designs. Voor een lange tijd vervangen door plastic tassen, maar tegenwoordig weer volop in vogue. Maar waar komt deze nieuwe interesse vandaan?

 • Blog
   

  De musea zijn gelukkig nog steeds toegankelijk en op modegebied valt er van alles te beleven. Conservator Bianca M. du Mortier schreef een recensie over enkele nieuwe tentoonstellingscatalogi. Lees verder waarom je je boekenkast moet aanvullen met deze drie boeken.

 • Blog
   
  Ri
  15 nov 2021

  In deze blog vertelt conservator Rianne Groen over de rol en betekenis van surrealistische sieraden van Schiaparelli die wereldwijd extra aandacht kregen nadat Lady Gaga een broche van het merk droeg. 

 • Blog
  Prent.
   
  11 aug 2021

  In de Nederlandse streekdrachten zijn het vaak de kleinste details die belangrijke informatie geven over de drager. Zo was dat ook in de dracht van Hindeloopen. Bijvoorbeeld in de manier waarop de vrouwen in Hindeloopen hun rijglijven droegen, zou een dergelijke code te vinden zijn. Maar hoe zit dat met rijgpennen?

Pagina's