Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Categorie

Categorie

 • Blog
   
  20 jul 2021

  Bijna 50 jaar was de mode- en kostuumcollectie van Huis van Gijn onzichtbaar. Pas in 2019 werd de collectie weer getoond op de tentoonstelling Slow Fashion. Het museum is nu ook een partner van modemuze waardoor de collectie nu nog toegankelijker is. Dit artikel is een kennismaking met de collectie voor het 'grote publiek’.

 • Blog
   
  22 jul 2021

  Tientallen van te vinden in de Modemuze collecties, maar ze kennen hun draaggeschiedenis ruim 16.000 km op afstand van Nederland: de boombastdoek – ook wel tapa.[1] De doek uit het koninkrijk Tonga, een eilandengroep 300 km ten oosten van Fiji, wordt daar al eeuwenlang gebruikt en gedragen. In dit blog lees je waarom vooral vrouwen een belangrijke rol spelen in het maken, tonen en schenken van de doeken.

 • Blog
  Foto.
   
  12 jul 2021

  De klimaatproblemen zijn urgent, maar krijgen in de maatschappij nog niet de aandacht die nodig is. Dus besloten wij als ontwerpers van Extinction Rebellion: laten we eens wat erotiek in de strijd gooien. Zo ontstond het idee voor een Hete KlimaatKalender.

 • Blog
  Cover van het boek, publicatie.
   
  14 jul 2021

  In deze blog bespreekt Esther Doornbusch het boek 'The Jewellery Box' over de sieradencollectie én het leven van Jorunn Veiteberg. Ze vertelt je precies waarom dit boek als volgende op je lees- en kijkstapeltje moet! 

 • Blog
  Foto.
   
  12 jul 2021

  Vis is glibberig, glad en nat, en zo op het eerste gezicht niet geschikt voor toepassing in mode en design. Toch wordt vissenhuid al eeuwen lang en over de hele wereld gebruikt voor kleding, schoenen en accessoires. Geschreven door Marloes Vreugdenhil en Hilde Cammel.

 • Blog
   
  11 jun 2021

  Imagine IC en Modemuze sloegen vorig jaar de handen ineen – samen onderzochten ze het (im)materieel erfgoed van de koto in Nederlandse context. Op verzoek maakte Cheyenne Nelson (Studio NENE) een doek: een verzameling van de kennisoverdracht, maar ook te dragen als angisa. In dit blog neemt Cheyenne je mee in de reis naar dit eindproduct.

 • Blog
  sieraden
   
  Ri
  17 jun 2021

  Jozef Wiggers kwam plotseling in aanraking met modesieraden op een boekenbeurs en was meteen verkocht. De hoogtepunten uit de verzameling van Wiggers zijn vanaf 11 juli te zien zijn in CODA Apeldoorn. Conservator Rianne Groen licht alvast enkele topstukken toe. 

 • Blog
   
  14 jun 2021

  Sportswear domineert vandaag het modebeeld, maar zit al veel langer verscholen in de collecties van vooruitstrevende ontwerpers zoals Raf Simons. Deze blogpost gaat dieper in op enkele van zijn silhouetten en ontleedt hun relatie met sport.

 • Blog
  Iron, solder, pyrite, garnets, neodymium disc magnet Soldered, enamelled, set. Dia. 9 cm, H 9 cm
   

  In dit blog bespreekt Esther Doornbusch de tweetalige publicatie 'Danner-Preis 2020, Seit 100 Jahren fördert die Danner-Stiftung herausragendes Kunsthandwerk in Bayern'. De Danner-Stiftung zet zich in voor de bevordering van verschillende vormen van kunstnijverheid in Beieren met een glansrol voor sieraadontwerpers. 

 • Blog
   
  El
  31 mei 2021

  In dit blog vertelt Els Drummen, conservator bij CODA Apeldoorn, over de nieuwe tentoonstelling CODA Paper Art 2021 en stelt ze alvast drie van de 48 kunstenaars uit de tentoonstelling aan je voor! 

 • Blog
  Detail behandeling doopjurkje door textielrestaurator Sjoukje Telleman
   
  16 mei 2021

  Als textielrestaurator kom ik regelmatig in aanraking met objecten waarvan de waarde niet in...

 • Blog
   
  18 mei 2021

  De expo 'Bags: Inside Out', georganiseerd door het Victoria and Albert Museum in Londen, is de meest uitgebreide Britse tentoonstelling over het ultieme accessoire. In dit Engelstalig blog gaan Catherine Buckland en Lotte Schwillens in gesprek met curator Lucia Savi over de totstandkoming van de tentoonstelling en wat tassen volgens haar nou precies zo fascinerend maakt.

Pagina's