Lila werkkleding

 
Le
3 december 2014
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

Sommige kleding is zo gewoon, zo alledaags, dat de drager of draagster de kleding tot de draad afdroeg of er simpelweg niet aan dacht dat de kleding bijzonder genoeg was om te bewaren. Het was immers geen schitterende baljurk of chique pak. Helaas hebben we de meest gewone kleding uit vroegere tijden nu niet in de kostuumcollectie.

Populair paars

Toch komen we af en toe wat daagse kledingstukken tegen in het depot. Wat opvalt bij de 19de eeuwse stukken is dat er vaak gebruik werd gemaakt van een lila of paars bloemetjespatroon gedrukt op katoen. Het is nooit helemaal hetzelfde patroon, maar het is duidelijk een stof die populair is voor werkkleding en daagse kleding.

Een aantal voorbeelden

Een vroeg stuk is dit jak van fijn gespikkelde lila katoen met een geplooide kraag en een hoge taille. Het jak is niet modieus, het is werkkleding voor een vrouw uit de middenstandsklasse. Ook de katoenen voering duidt op werkkleding.

Rok, 1840-1850, katoen

Deze rok van lila gespikkeld katoen is van iets later datum. De twee zakken langs de zijdes duiden op werkkleding. De rechterzak is ooit uitgescheurd en er later weer ingezet. 

Lijfje, 1850-1855, katoen

Bij zo’n rok werd een bijpassend lijfje gedragen. Hoewel dit lijfje er niet specifiek bij deze rok hoort kun je denken aan zo’n soort lijfje: geplooid op de schouders, lange wijde mouwen en eindigend in een punt middenvoor. De sluiting met haken en ogen zit ook middenvoor. Het lijfje heeft een katoenen roze met witte voering. 

Japon, De Vier Vriezen, ca. 1890, katoen

Een laatste voorbeeld is niet van dezelfde bedrukte stof, maar wel in een lichte paarse tint. Deze japon voor een dienstbode is gemaakt door de Amsterdamse firma De Vier Vriezen. Het model volgt niet de mode, maar is wat ouderwets. In de 19de eeuw is het gebruikelijk dat de kleding van dienstbodes wat achterloopt op die van haar mevrouw. Ze konden er immers niet hetzelfde uitzien.

 

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie