Latterdúeken

 
Ontwerp Soepboer & Stooker, foto: © Ninette Schostack
21 augustus 2016
Mode antropoloog

Het ontwerpersduo Soepboer & Stooker (Berber Soepboer - Schiermonnikoog, 1983 / Anne Stooker - Utrecht, 1984) leerden elkaar kennen op de Gerrit Rietveld Academie waar ze beide mode studeerden. In 2009 openden zij de winkel/atelier/galerie Soepboer & Stooker.

SOEPBOER & STOOKER Collection

De samenwerking in de winkel en studio deed hun in 2010 besluiten ook een ontwerp samenwerking te starten met het label ‘Soepboer & Stooker collection’. Nederlands erfgoed is een terugkerend onderwerp in hun werk. Het communiceren en op een nieuwe manier belichten van de Nederlandse geschiedenis vinden zij van algemeen belang omdat hierin veel rijkdom ligt die niet vergeten mag worden. Naast de link naar cultureel erfgoed werken de creaties van Soepboer en Stooker erg vervreemdend. Negentiende-eeuwse schilderijen worden uitvergroot en als print verwerkt in het ontwerp van een mannenjas waarbij portretten levensgroot worden afgebeeld. Zo steken ze de Nederlandse geschiedenis letterlijk in een nieuw jasje. “We willen graag een nieuwe draai geven aan het bestaande zodat mensen door middel van ambacht gaan nadenken over hun culturele erfgoed”.

Ontwerp SOEPBOER & STOOKER, foto: © Ilja Zonneveld
Ontwerp SOEPBOER & STOOKER, foto: © Ilja Zonneveld

'Latterdúeken' in opdracht van Wad & Design

Soepboer is naast ontwerper ook initiatiefnemer van het Wad & Design festival. De kernprincipes van Wad & Design zijn erfgoed, ambacht en duurzaamheid. Daarnaast is de doelstelling van stichting Wad & Design het leggen van een relatie tussen mode en design in de natuurlijke vormgeving van het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog. Haar eigen project in samenwerking met Stooker ‘Latterdúeken’ is hier een prachtig voorbeeld van. De collectie ‘Latterdúeken’ bestaat uit herinneringslappen die in opdracht van het Wad & Design festival in 2013 op Schiermonnikoog zijn gemaakt. In de kledingcollectie ‘Latterdúeken’ (eilanders voor merklap) van herinneringslappen werden de kenmerken van merklappen (letterlijk) uitvergroot op vierkante herinneringslappen. De moderne lappen werden daarom geen merklap meer genoemd maar herinneringslap of borduurlap. Bezoekers werden gevraagd hun initialen te borduren op de collectie zodat deze uiteindelijk functioneerde als een draagbaar gastenboek. Op deze manier heeft het duo specifieke eilander merklappen gecreëerd die als draagbaar gastenboek voor het Wad & Design festival onderdeel zijn geworden van het culturele erfgoed van Schiermonnikoog.

Ontwerp SOEPBOER & STOOKER, foto: © Ninette Schostack
Ontwerp SOEPBOER & STOOKER, foto: © Ninette Schostack

Wad & Design symposium

In het derde weekend van september (16-18 september) wil Soepboer met het Wad & Design symposium de lijn doorzetten die in 2013 is uitgezet. Met doorzettingsvermogen, slimme samenwerkingen, de omgeving en creativiteit willen ze met het symposium in 2016 laten zien dat erfgoed, ambacht en duurzaamheid geen modewoorden zijn maar daadwerkelijk tot verandering kunnen leiden. Hiervoor nodigt ze ieder jaar een aantal Nederlandse ontwerpers uit om binnen hun eigen handschrift werk te creëren voor en op Schiermonnikoog. Dit jaar zijn dat modeontwerper Elsien Gringhuis, fotografe Tryntsje Nauta en landschapsarchitecten LAMA Landscape Manifesto. Als onderdeel van het lezingenprogramma geeft Modemuze een presentatie op zaterdag 17 september.

Kijk hier voor meer informatie.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie