Kralentassen: modieus of ouderwets?

 
Detail Kralenhandtas, 1920-1930, met kunststof beugel, collectie Bertrand Fried.
Le
19 augustus 2016
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

De tentoonstelling The Bead Goes On, over kralentassen van de verzamelaar Bertrand Fried, is tot 18 september 2016 te zien in het Tassenmuseum. De bijzondere verzameling van de heer Fried wordt samen met kralentassen uit de collectie van het Tassenmuseum gepresenteerd. Fried is de derde generatie die in het familiebedrijf Fried Frères werkt, een Parijse handelsfirma in kralen en kralenaccessoires.

Glas in de mode: de geschiedenis van Fried Frères

Het bedrijf werd in 1886 door Gustave en Otto Fried te Parijs opgericht. Gefascineerd door mode begonnen de broers in de 13, Rue du Caire een winkel in de verkoop van Boheemse glaskralen. Er is altijd een connectie geweest tussen het bedrijf en de productie van kralen in de stad Jablonec nad Nisou. Gelegen in het Boheemse Woud in Tsjechië is het een van de belangrijkste glascentra van Europa. In 1900 nam Gustave een van de oudste exportbedrijven in Jablonec nad Nisou over en twee jaar later bouwde hij er een fabriek.

In de jaren twintig floreerden de zaken zo goed dat een tweede verkoopfiliaal in Londen werd geopend. De Fried Frères exporteerden glaskralen, knopen, strass, modeaccessoires in Parijse stijl, sieraden, hoeden, handschoenen en Boheems kristal door heel Europa, Amerika, Australië en Noord-Afrika. De economische crisis in de jaren dertig van de twintigste eeuw en de daarop volgende oorlogsjaren brachten economische zware tijden. Door hun Joodse achtergrond moesten de Frieds hun fabriek in Jablonec nad Nisou gedwongen sluiten.

Foto van Henri Roger-Viollet, dame met kralentas.
Foto van Henri Roger-Viollet, dame met kralentas.

Het bedrijf had in de jaren vijftig en zestig opnieuw een bloeiperiode toen ze kralen leverden aan bekende haute couturehuizen zoals Chanel en Balmain en luxe modesieraden creëerden voor Kenzo, Givenchy, Paco Rabanne en anderen. Het bedrijf Fried Frères is in 2005 overgenomen door de Jablonex Group, het grootste productiebedrijf in glaskralen.

Het beeld dat wij nu hebben van kralentassen is dat ze toch wel wat ouderwets aandoen, of alleen nog gedragen worden door mensen in streekdracht. Maar er waren verschillende momenten in de modegeschiedenis dat een kralentas juist het toppunt van hipheid was. In twee volgende blogs worden de hoogtepunten van de kralentas in de 18de tot en met de 21ste eeuw besproken.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie