Kostuums in Mix Match Museum

 
Le
30 april 2015
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

In het Amsterdam Museum werd het publiek zelf uitgenodigd om een tentoonstelling te maken, voor het Mix Match Museum. Mix Match Museum is een samenwerking tussen het publiek en de zes betrokken musea: het Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Museum Boerhaave in Leiden, Museum TwentseWelle in Enschede en het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Uit deze collecties stelden de conservatoren een selectie van 300 stukken samen. Tot 10 januari kon er door het publiek gekozen worden en kon iedereen een online expo maken. De meest originele voorstellen zijn nu daadwerkelijk uitgevoerd en tot 16 juli te zien in de deelnemende musea.

Kostuums populair

De deelnemers bepaalden naast hun objecten ook het museum waar hun tentoonstelling te zien zou moeten zijn. Dat bleek een ware puzzel, omdat er overlappende keuzes waren gemaakt. Kostuums bleken in alle expo’s populaire items. In het Amsterdam Museum zijn er dan ook verschillende te zien.

Judith Kuipéri, één van de vier tentoonstellingssamenstellers in het Amsterdam Museum, koos als thema ‘De gewone vrouw rond 1900’. Daarbij is een zwarte refomjapon te zien, maar ook een gele baljapon. De Reformjapon uit ca. 1905 staat voor een nieuwe comfortabele mode. In 1899 werd de Nederlandse Vereniging voor Verbetering van Vrouwenkleding opgericht. Het korset werd verbannen. Kleding moet de natuurlijke, gezonde vorm van het lichaam volgen. Het verschil met het bestaande modebeeld was groot. De reformjapon werd spottend “hobbezak” genoemd.

Baljapon, fluweel en struisveren, 1895, collectie Amsterdam Museum, KA 1187

Een heel ander beeld geeft deze opvallende gele japon uit 1895 van fluweel en afgezet met struisvogelveren. De japon is gedragen door Marie van Someren Brand-Zoethout. Nieuw in deze tijd was de felle kleur van de japon: dankzij moderne verftechnieken kon dit worden verkregen. Modieus was de smalle taille: bij deze japon slechts 54 centimeter!

Naast deze bijzondere japonnen zijn er ook modernere stukken te zien van Commes des Garcons en Viktor & Rolf, beiden uit de collectie van het Groninger Museum.

Zie ook mixmatchmuseum.nl

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie