Juni Modemaand bij Museum Arnhem

 
Se
12 juni 2024

Juni staat in Arnhem al sinds 2005, toen ooit de eerste Mode Biënnale begon, in het teken van mode; zo ook dit jaar.

Museum Arnhem is een van de organisaties binnen Modepartners 025 en zoekt zo de samenwerking op met de andere partners: State of Fashion, Fashion + Design Festival Arnhem, ArtEZ modeafdelingen en Rijn IJssel modeafdelingen. Die samenwerking vind je terug op strategisch niveau, maar ook op de inhoud en zelfs marketing. Mede dankzij die samenwerking zijn er dit jaar twee projecten bij Museum Arnhem te zien die onderdeel zijn van de State of Fashion Biënnale.

Een andere kijk op consumentengedrag

Bij Museum Arnhem vind je in Zaal ELF de installatie ‘Kleidungsaffe’ (vertaling: kledingaap) van de Indonesische kunstenaar Melati Suryodarmo. Suryodarmo’s werk gaat over de overdaad aan consumptie en het verlangen om ergens bij te horen. Honderden kledingstukken, allemaal gedoneerd door inwoners van Arnhem, vormen tezamen een kleurrijke boom.

Gedurende de maand verbeeldt de performance, uitgevoerd door performancekunstenaar Lisette Ros, de sociale en economische ladder die veel migranten ervaren om zich in de samenleving daadwerkelijk thuis te kunnen voelen. De performances is nog te zien op 15 juni van 13.00 - 16.00 uur.

Kleidungsaffe. Fotograaf: Eva Broekema

Een andere kijk op Nederlandse grondstof; linnen

In de, gratis toegankelijke, Koepel van Museum Arnhem vind je tijdens State of Fashion een tentoonstelling van ‘The Linen Project’. The Linen Project werd opgezet door Crafts Council Nederland en ArtEZ University of the Arts om samen met zogeheten linen-stewards het onderzoek aan te gaan naar duurzaam en lokaal verbouwd vlas en linnen.

In De Koepel van Museum Arnhem kan je nog  tot 16 juni aanstaande kennis maken met de eerste resultaten en ontwikkelingen van The Linen Project. Kunst en producten gemaakt van, zelf én in Gelderland verbouwd, vlas en linnen door diverse linen-stewards wordt in de expositie afgewisseld met materiaalonderzoek.

The Linnen Project. Fotograaf: Eva Broekema

Ties that bind; over mode in het globale zuiden

De thematiek die de State of Fashion Biënnale dit jaar aansnijdt gaat in op mode in het globale zuiden en de, soms verstrengelde, verbindingen met het globale noorden. De biënnale, met als titel ‘Ties that bind’, laat je kennismaken met ontwerpers uit landen als Brazilië, Indonesië, India, Libanon, Korea en vele andere landen. De curatoren van deze editie, Rachel Dedman en Louise Bennet, hebben de samenwerking opgezocht met co-curatoren uit Bengaluru (India), Nairobi (Kenia) en São Paulo (Brazilië), waardoor deze editie zich niet alleen in Arnhem afspeelt maar op vier plekken in de wereld. Daarmee worden delen van State of Fashion ook bereikbaar voor mensen die niet in de mogelijkheid zijn naar Nederland af te reizen.

Mode in Arnhem; exposities en evenementen

Voor wie wél in die mogelijkheid is, is het een aanrader om nog deze maand Arnhem aan te doen. Naast twee projecten van State of Fashion bij Museum Arnhem vind je nog meer in Arnhem. Het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) cureerde in opdracht van State of Fashion werk van Arnhemse makers in het cultuurcentrum Rozet. In Rozet vind je werk waarmee wordt gereageerd op de thematiek van State of Fashion door Sophie Roumans, Bathuan Demir & Ülkühan Akgül, Bas Kosters, Raven (Gerbrand Bos, Elike Roovers en Wandana Biekram) en van HongKai Li, Hankyul Jeong en Jiwoo Lee. Ook onder de noemer ‘State of Fashion curated by FDFA’ vind je in de binnenstad een etalage expositie met werk van Yousra RAzine Mahrah, Mehdi Mashayekhi, Zyanya Keizer en Lisa Konno. Stuk voor stuk ontwerpers die zich in hun werk laten inspireren door niet-Europse landen en culturen.

De hoofdexpositie van State of Fashion is te vinden in het Rembrandt Theater, gelegen tussen de binnenstad van Arnhem en het Modekwartier in. Zo is er in Arnhem deze maand gigantisch veel te doen als het gaat om mode. Zeker een bezoekje waard!

 

Voor een totaal programma van wat er allemaal te doen is bezoek de website van Juni Modemaand Arnhem: www.junimodemaand.nl

Voor het programma van State of Fashion bezoek hun website: www.stateoffashion.org

En bezoek www.museumarnhem.nl voor meer informatie over de Kleidungsaffe en The Linen Project installaties.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie