Inspirerende modeshows

 
30 januari 2015
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

Wat is het toch heerlijk om inspirerende modeshows te zien! Altijd prachtig om te zien wanneer heden en verleden samen komen in het werk van de ontwerpers. Hierbij een kort verslagje van een paar bezochte shows van ontwerpers tijdens de Fashionweek 2015, wiens werk in de collectie van het Gemeentemuseum is vertegenwoordigd, of recent werd getoond in het museum.

Avelon en Aziz

Fashion Week in Amsterdam startte met een eerbetoon aan Frans Molenaar, die 9 januari j.l. overleed. Een mooi gebaar. De openingsshow was vervolgens door Avelon, het label van ontwerper Erik Frenken. Prachtige, draagbare ontwerpen, deels met schitterende grafische patronen, die het werk van Molenaar weer in herinnering riepen. Ook in de collectie van Aziz, die vrijdag zijn show presenteerde, waren tal van mooie zwart/wit patronen verwerkt. Veel kleding was met harten gedecoreerd. De collectiepresentatie eindigde met het statement # United Hearts Now, tevens de titel van de collectie.

Edwin Oudshoord en Bas Kosters

Edwin Oudshoorn toonde een romantische, verfijnde collectie getiteld ‘Return to Home’. De show was tegen het decor van een verwoestte stad, wat zorgde voor indrukwekkende beelden. De show van Bas Kosters was een geweldige performance, een groot pleidooi voor authenticiteit. De show startte met een film van Bas Kosters, gefilmd tijdens het aanbrengen van zijn spectaculaire make-up. Hijzelf zat toen rustig in lotushouding op een zuil te mediteren, met zijn rug naar de bomvolle zaal gekeerd. De show was en feest van kleur, energie en eigenheid. Daarin een mooie ode aan Fong Leng in de vorm van een feestelijk ontwerp, geïnspireerd door een bekende creatie van deze grande dame. De show eindigde een ontroerende opkomen door Bas Kosters omringd door zijn crew, blootvoets dansend in een overweldigende wolk van wierook.

Jan Taminiau

Jan Taminiau presenteerde voor de tweede maal zijn nieuwe collectie in de Nederlandse Ambassade te Parijs. Een prachtige omgeving, waarbij de kleinschalige setting zich uitstekend leent om zijn bewerkelijke creaties van dichtbij te zien, begeleid door uitleg van Jan Taminiau zelf. Het was een indrukwekkende collectie geïnspireerd door ‘superhelden’. Jan Taminiau wilde met deze collectie de schoonheid van het vrouwenlichaam vieren: ruim aandacht voor taille en verbreedde schouders en heupen. Wat een ongelofelijk borduurwerk en verfijnde technieken! En heerlijk om te zien hoe de ingebouwde heupvullingen tegelijk een referentie aan de New Look van Dior zijn, maar samen met de brede schouders toch ook voor een verrassend modern silhouet zorgen. Dat smaakt naar meer!

Voor wie nog meer recente coutureshows, zoals die van Viktor & Rolf gister te Parijs wil zien (zie film hieronder), met prachtige Vlisco-stoffen, neem een kijkje op: www.style.com. Hier intussen genoeg inspiratie opgedaan voor de tentoonstelling ‘Een Ode aan de Nederlandse Mode’ (najaar 2015)!

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie