Van overdaad naar eenvoudig katoen

 
18 mei 2018
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

Deze Empire-japon van witte katoen was een enorme stijlbreuk met de overdadige luxe japonnen van zijde uit de 18de eeuw. Al voor de Franse Revolutie (1789) werd een nieuwe mode ingeluid, waarbij voor het eerst katoen in de mode kwam voor bovenkleding.

'Democratisch katoen'

Modieuze japonnen waren al tijden lang van zijde geweest, dus het was een revolutie om nu dagjaponnen en zelfs galajaponnen van katoen in de mode te zien. Het paste bij de democratische wind die na de Franse Revolutie door Europa waaide.

Wit-katoenen japon, 1800-1820, collectie Amsterdam Museum.
Wit-katoenen japon, 1800-1820, collectie Amsterdam Museum.

Men keek graag terug naar de Klassieke Oudheid en bewonderde zowel het democratische gedachtengoed als de mode van toen. In navolging daarvan kwamen japonnen, met de typerende verhoogde tailles, in wit katoen in de mode.

Bij de japonnen werd een kostbare, kleurige kasjmier-sjaal gedragen, oorspronkelijk een kledingstuk afkomstig uit India. Bijzonder detail is dat het daar oorspronkelijk een kledingstuk voor mannen was.

Shawl, in kashmir geweven en mogelijk ook daar geborduurd, 1850-1870, collectie Amsterdam Museum.
Shawl, in kashmir geweven en mogelijk ook daar geborduurd, 1850-1870, collectie Amsterdam Museum.

 

De moderevolutie van katoen

T-shirts, spijkerbroeken en zachte sokken: na de introductie van het zachte, soepele, maar stevige katoen in Europa is het materiaal niet meer weg te denken uit ons modebeeld. Vanaf 1602 neemt de VOC katoentjes mee naar Europa. Vooral de gebloemde, katoenen sitsen vallen erg in de smaak. Lees meer over de rol van sits als aanjager van vernieuwing in de mode.
 

Modemuze@OBA: Innovation

Van 18 mei tot en met 2 september is de empirejapon te zien in de tentoonstelling [email protected]Innovation. Voor de tentoonstelling selecteerden 15 musea en 4 verzamelaars innovaties uit de modegeschiedenis.

Klik hier voor alle verhalen over innovatie uit de tentoonstelling, of bekijk de aankomende Meet Ups en Masterclasses in de agenda.


Meer over empiremode

Marit Eisses, 'More than Classical' op Modemuze.

Birthe Weijkamp, 'Historische silhouetten' op Modemuze.

Trudie-Rosa de Carvalho, 'Frans-Hollande hofmode' op Modemuze.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie