Hysterie rond Balmain x H&M

 
6 november 2015
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

Sinds 2004 brengt de Zweedse kledingketen Hennis & Mauritz (H&M) elk jaar een ‘designer collectie’. Op 5 november 2015 was het raak met ‘Balmain x H&M’: binnen no time uitverkocht, na een lange nacht wachten voor de deur. In 2004 was de eer aan Karl Lagerfeld, de hoofdontwerper van Chanel, die toen een aantrekkelijke, laag geprijsde collectie ontwierp. Hierbij ook een typisch ‘little black dress’, zo kenmerkend voor Maison Chanel. De ultieme democratisering van de mode: een echte ‘Karl’ te koop bij H&M voor een habbekrats.

Om die reden wilde ik destijds graag deze ‘little black dress’ voor de museumcollectie aanschaffen, en toog naar H&M. Te laat… de collectie bleek al lang uitverkocht, én in Nederland tevens binnen een paar uur in de her-verkoop via marktplaats.nl… (de Nederlandse handelsgeest?). Een week later was ik in Londen, waar de ‘Karl’ collectie nog rustig in de schappen bleek te hangen… dus daar heb ik er toen één gekocht voor de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.

‘little black dress’ van Balmain voor H&M - collectie Gemeentemuseum Den Haag

Grote namen

De daaropvolgende jaren wist H&M steeds interessante ontwerpers aan zich te binden, variërend van Viktor & Rolf (2006), Rei Kawakubo (2008), Roberto Cavalli (2007) en Martin Margiela (2012). Verschillende items uit deze collecties zijn inmiddels in de Nederlandse modecollecties opgenomen. Het Centraal Museum Utrecht bezit dé Viktor & Rolf trouwjurk (2006), en conservator Sjouk Hoitsma van het Rotterdam Museum wist in datzelfde jaar twee herenonderbroeken van Viktor & Rolf te bemachtigen in het Rotterdamse filiaal van H&M ‘met gevaar voor eigen leven’.

Boxershort van Viktor&Rolf voor H&M - collectie Museum Rotterdam

Ook gister liep het weer storm. De Balmain x H&M collectie blinkt uit in rijke borduursels en bijzondere details. Knap dat het ontwerper Olivier Rousteing lukte om het signatuur van Balmain zo goed in deze confectie te vertalen. De prijzen lagen dit jaar wel wat hoger dan andere jaren (tot zelfs in de 450 euro voor bewerkelijke stukken), maar ook die vlogen weg. Beroemde fans van Balmain zijn de Kardashians, Kendall Jenner. Uiteraard spreekt deze Balmain x H&M collectie mede daardoor tot de verbeelding.

De geschiedenis van Maison Balmain

En dan nu even terug in de geschiedenis. Want wist u dat Pierre Balmain, oprichter van Maison Balmain, in de jaren ’50 voor het Nederlandse confectiehuis Goyaarts ontwierp? Hierbij een bijzondere foto uit die tijd: Pierre Balmain in Amsterdam achter de piano, vergezeld door twee medewerkers van Goyaarts, mevrouw M.G.A. Schipper-van Lottum en Els Hoogenboom.

Pierre Balmain in Amsterdam achter de piano, vergezeld door twee medewerkers van Goyaarts

Vanuit de geschiedenis bezien is het dus niet eens zo nieuw dat een grote naam als Balmain zich verbindt aan confectie; dat gebeurde in de jaren ’50 ook al. Een groot verschil is wel dat de naam van een ontwerper nú een ware hype creëert! 

Jurkenjacht

Meer zien over dit onderwerp? Op de dag dat de Balmain collectie in de verkoop ging, besteedde ‘Van Liempt Live’ in de uitzending aandacht Balmain x H&M. Hilmar Mulder (hoofdredacteur Libelle, voorheen hoofdredacteur Elle, Grazia) en Madelief Hohé (conservator mode en kostuum Gemeentemuseum Den Haag) vertellen er meer over ‘Op jurkenjacht’.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie