Hoe ik vormgeef aan modest fashion

 
19 januari 2022
Student

Wat is vrijheid? Is vrijheid de vreedzame band die je hebt met jouw religieuze voorkeur en culturele achtergrond?

Ben je vrij als je tevreden bent met waar voor je staat en vecht? Mijn stijl en voorkeur voor modest fashion is een uiting van hoe ik vrijheid versta. In dit blog vertel ik over mijn reis en hoe ik dat vormgeef.

Het omarmen van modesty

Als meisje uit Amsterdam-West begon ik mijn hijab-reis in de eerste klas van de middelbare school. Deze hijab-reis betekent voor mij het dragen van modest fashion en mijn hijab (hoofddoek). Ik heb zelf lang nagedacht over hoe ik dat zou moeten doen. Want: hoe zou ik dit vormgeven? Ik besloot dat ik klaar was om modest fashion te omarmen en mijzelf te binden aan de islam.

Foto: Melissa Chotoe

In het begin had ik moeite om de beste manier te vinden om mij zelf te bedekken en dus modest te kleden. Er waren weinig mensen of merken waar ik naar op kon kijken. Zo focust de mode-industrie nog steeds niet actief op een clientèle die zich modest wil kleden, vaak gemotiveerd vanuit de islamitische religie.

In m’n zoektocht wilde ik niet meegaan met de westerse modetrends die gaande waren. Ik kon mijn stijl daar niet in vinden, omdat ze vaak niet modest zijn. Tegelijkertijd leunt het aanbod aan modest fashion te veel naar een oudere doelgroep - ook niet wat bij mijn stijl zou passen. Maar inmiddels heb ik er een draai aan kunnen geven.

Een huwelijk tussen hiphop en modest fashion

Tijdens mijn eerste jaar in het MBO dook ik meer in het concept modest fashion en realiseerde ik me al snel dat modest fashion niet alleen religieus-gerelateerd is, maar ook wordt toegepast door mensen die zich prettig voelen om meer bedekt over straat te lopen.

Voor mij is modest fashion een brug tussen mijn religieuze voorkeur en modestijl. Ik kies ervoor om m’n hoofd en lichaam te bedekken en ik draag voornamelijk jurken en rokken. Vanuit mijn geloof gaat modesty namelijk ook over hoe je lichaamsvormen meer bescheiden houdt. Het accentueren van je benen is daarom niet helemaal modest. Ik kies daarom eerder voor een jurk of rok dan een broek. Maar hoe vertaal ik dat naar iets wat eigens voelt?

Foto: Coco Olakunle & Carmen Hogg

Ik heb een grote liefde voor hiphop-stijlen. Zo heb ik al sinds jongs af aan stijlen geanalyseerd van veel old-school hiphopartiesten vanaf de jaren 1970 tot aan 2010, en allerlei uitingen binnen de street culture. Brands zoals Daily Paper inspireren mij enorm, vooral door hoe zij in hun communicatie omgaan met verschillende culturen en geloven. Maar nog altijd heb ik moeite met het vinden van een merk dat op een verfrissende manier modest fashion toepast in de kledingstukken. Dus deed ik het zelf!

In 2018 besloot ik een Daily Paper-broek te vermaken tot een rok. Vier jaar later en ik ben 7 rokken verder. Ik koos uit de wat stoerdere modellen, zoals de cargo-broeken, omdat die wat meer bij mijn stijl passen. Op deze manier bouw ik een brug tussen mijn interesses en de kaders waarin ik me wil kleden.


Ondanks dat ik dit graag doe, heeft dit natuurlijk een keerzijde. Soms worstel ik met de gedachte: waarom moet ik mijn eigen rokken en jurken maken van broeken die ik mooi vind? Waarom spelen merken niet in op deze doelgroep?

Hoe naakter, hoe vrijer? Voor wie?

Ik bedek me en dat doe ik op een modieuze manier. Het geeft mij en andere mensen een bevrijdend gevoel om de koppeling van mijn stijl te verbinden aan m’n modest principes. Gek genoeg wordt dit vanuit een buitenstaander vaak gekoppeld aan onderdrukking. Maar waarom wordt het tonen van je lichaam gekoppeld aan ‘vrij zijn’? Op de een of andere manier wordt er vaak gedacht: ‘hoe naakter, hoe vrijer’. Topless is bij een vrouw, bijvoorbeeld, een teken van rebellie. “Dat is echt een vrije vrouw,” wordt dan wel eens geroepen.

Maar is dat ook niet een perspectief? En wie bepaalt dat perspectief? Het tegenovergestelde van het tonen van een lichaam is voor mij niet gelijk aan het tegenovergestelde van vrijheid. Vrijheid is voor mij die zoektocht, die brug die je slaat, maar ook de tevredenheid met wie je mag zijn.

Foto: Wouter Pocornie

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie