History Bounding

1
27 mei 2020
Eigenaresse van La Rose Couture, atelier in historische mode.

Draag je vintage hoed terwijl je boodschappen doet, je antieke rok met je ASOS blouse en 18e-eeuwse reproductie schoenen onder je pantalon terwijl je op kantoor zit. Knettergek? Nee, een hedendaagse outfit mixen met veel historische referenties is trending! In dit blog vertel ik je meer over waarom #HistoryBounding jouw nieuwste bezigheid kan zijn.

Van Disney naar Colette

History Bounding kun je terug herleiden naar een blog over Disney geinspireerde outfits.  Canadese blogger Leslie Kay start in 2013 haar blog ‘Disney Bounding’, waar ze haar outfits in de afgelopen jaren heeft laten zien. Geen kostuums or reproducties, maar outfits bestaande uit hedendaagse kleding die refereren aan een Disney figuur. Bijvoorbeeld, met kleren en accessoires uit haar eigen garderobe.

Omdat ze deze kleding droeg om naar het Disneypark te gaan, oftewel bound for Disney, werd de term Disney Bounding in het leven geroepen. Hoe de vlam oversloeg van Disney Bounding naar History Bounding, is niet aan één persoon te wijden. Vloggers zoals Morgan Donner en Bernadette Banner hebben geholpen de trend te verspreiden en vele te inspireren via social media. Binnen de historisch kostuum liefhebbers/dragers community is het een vaste term geworden.


Afb. 1&2: @gwensshenanigans (Instagram) boven in een zelfgemaakte reproductie van een 1920 jurk. Onder een zelfgemaakte 18e eeuwse stays (korset) over een geplooide rok en blouse uit eigen garderobe.

Niet altijd in vol ornaat

Vele dragers van historische kostuums missen het ambacht, de kwaliteitsmaterialen en de nostalgie van vroegere stijlen bij het dragen van hun dagelijkse kloffie. Wanneer je hart uitgaat naar, bijvoorbeeld, een Victoriaans kostuum en je er maanden over hebt gedaan om deze in de puntjes te maken, voelt het vreemd en ver van jezelf verwijderd om vervolgens dag tot dag in een spijkerbroek met blouse te lopen (dit geldt natuurlijk niet voor iedereen).

Volledig in historische kostuum lopen is niet altijd een optie, vanwege werk buitenshuis of praktische overwegingen. Maar een vintage hoed, Victoriaanse reproductie laarzen onder je driekwart rok, of je Viking tuniek over een broek dragen wel. Dit hoeven niet altijd originele vintage of antieke kledingstukken en accessoires te zijn. Het kan ook met de reproducties of historische geïnspireerde kleding die je zelf hebt vervaardigd. Omdat voor historisch kostuumdragers het niet om verkleden gaat, maar om zelfexpressie en het uiten van een deel van je identiteit, voelt het natuurlijk deze stijl mee te nemen in je dagelijkse garderobe.

Afb. 3: @juulvictoria (Instagram) in haar originele, Edwardiaanse jasje en kleding uit eigen garderobe.

Geen kostuum, maar kleding.

Voor mij en vele anderen geld dat wij nooit een verkleedkostuum aantrekken, niet terwijl we flaneren in volledig 18e-eeuwse reproductie kleding op Fêtes Galantes (een 18e eeuws gekostumeerd evenement) in Château Versailles of wanneer wij in History Bounding-stijl over straat gaan. Zoals altijd is geweest, is mode een vorm van zelfexpressie - een statement en een manier om connectie te zoeken met gelijkgestemden.

Het tonen van de liefde voor het ambacht, technieken en materialen die vroeger zijn gebruikt. Kleding en accessoires die niet de museale collecties inkomen, maar zo op een liefdevolle manier een tweede leven krijgen. Om de zoveel jaar zijn er trends waarbij er verwezen worden naar 18e-eeuwse textiel prints zoals de Toile de Jouy in een broek van G-Star Raw of zoals nu dat je bij webshops zoals H&M een blouse kan vinden in Edwardiaanse stijl. Ook deze kunnen onderdeel zijn van je History Bounding garderobe. De klemtoon ligt op het tonen van de liefde voor historische mode op een manier die in je moderne, dagelijkse leven past.


Afb. 4 & 5: @larosecoutureshari - boven in repro jaren 60 jurk, originele jaren 60 hoed en repro schoenen en kousen. Onder in een New Look geïnspireerde outfit van jaren 50 repro kleding en een originele Edwardiaanse hoed bij de Dior tent. bij het V&A.

More than a gown..

Maar History Bounding gaat verder dan je outfit of accessoire: het kan je haar-, baard of snor stijl zijn. De vintage of antieke materialen en passementen gereinterpreteerd in een nieuw ontwerp. Voor sommige gaat het om het recreëren van één specifieke stijl, voor anderen is het een mix&match van verschillende periodes. Misschien is een volledige historische reproductie dragen naar een evenement voor jou (nog) een stap te ver, maar lijkt het je wel leuk erfstukken van je familie nu te dragen in je dagelijkse garderobe? Of zelf historische kleding aan te passen naar een outfit die je naar je werk aan kan? History Bounding is wat je ervan maakt.

Ik ben gek op vintage en historische mode, het liefst ouder dan 100 jaar. Dit kan origineel zijn of mijn eigen gemaakte reproducties die ik maak met originele technieken en materialen. Zo draag ik mijn reproductie schoeisel onder driekwart moderne rokken en vintage hoeden bij mijn retro jurken. Ook mijn antieke sieraden doen het goed bij mijn cocktailjurk met kerst. Gibson haar op een bad hair day en ik denk dat niemand een excuus heeft voor het dragen van een mooie, Edwardiaanse hoed, toch?

Afb. 7: Foto: Marjolein Asselberghs op de Costume Market, 1 maart 2020. @larosecoutureshari (Instagram)

Mijn History Bounding

Wanneer ik werk (achter de laptop of naaimachine) kies ik voor driekwart rokken en mouwen die niet wijd genoeg zijn om per ongeluk aan mijn projecten mee te naaien. Eind Victoriaans en Edwardiaans zijn op dit moment mijn favoriete History Bounding stijlen. Veel antieke kledingstukken en accessoires uit die periode zijn nog steeds draagbaar, zonder dat ze er erg op achteruit gaan.

Op bovenstaande foto heb ik gekozen voor een Edwardiaanse haarstijl, een vintage hoed die ik heb versierd, een Victoriaanse reproductie broche en een Edwardiaanse geïnspireerde blouse van ASOS. Daarnaast ook een originele Victoriaanse mantilla, een driekwart satijnen rok (zelfgemaakt), kousen met een werkje erin en Victoriaanse satijnen reproductie laarzen.

Ondanks dat dit een combinatie is van verschillende historische periodes, werkt het ensemble omdat het qua stijl in harmonie is. Ik heb daarnaast laat Victoriaanse originele rokken gerestaureerd en aanpast aan mijn maten om te dragen bij mijn History Bounding outfits, incl. petticoats. Hieronder vind je een aantal laat Victoriaanse rokken, petticoats en accessoires die ik draag in mijn History Bounding outfits.


Afb. 7 & 8: Antieke kleding, hoeden en accessoires die ik heb gekocht bij een (permanent gesloten) museum en draag voor mijn History Bounding outfits.

Wil je zelf ook aan de slag maar heb je nog wat inspiratie nodig?

Desiree Theunissen van Designed by Desiree hield in april en mei dit jaar een #HomeBoundHistoryBound challenge op Instagram met elke dag een thema waarbij ze haar History Bounding outfit vanuit huis deelde.

Juul Thijssen laat je meerdere van haar History Bounding looks zien.

Morgan Donner heeft een blog over het onderwerp geschreven:

Bernadette Banner, Morgan Donner en Rachel Maksy laten zien wat History Bounding voor hen betekent en hoe zij dit toepassen.

Bronnen: 

Coverafbeelding: @katisinthebag (Instagram): 18e eeuwse stays (korset) die ze zelf heeft gemaakt i.c.m. met retro kleding.
Afb. 2 & 3: @gwensshenanigans
Afb. 4: @juulvictoria
Afb. 5, 6 & 7: @larosecoutureshari
Afb. 8 & 9: Foto: Shari van der Waals-Atalla

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

27 mei 2020

Wat grappig, ik werd door YouTube een week of wat geleden naar het kanaal van Bernadette Banner geleid en vind het fascinerend. Daardoor ben ik verder gaan kijken en hoop ik binnenkort een eerste eigen kledingstuk te maken. Met inspiratie uit de Nederlandse modegeschiedenis!
Mariah Pattie heeft overigens op YouTube ook wat interessante video's over het samenstellen van een history bounding garderobe, ook vanuit de capsule wardrobe gedachte.

Reactie