Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


 • Blog
   

  Vandaag verschijnt dan eindelijk Patterns of Fashion 5, waar we vorige week al een blog over...

 • Blog
  2
  17 apr 2018

  Na de succesvolle editie van vorig jaar komt Modemuze met een nieuwe tentoonstelling: [email protected]OBA: Innovation van 18 mei t/m 2 september 2018 te zien in de OBA. Een verrassende  expositie mét een uitgebreid en divers evenementenprogramma. 

 • Blog
  Modemuze collectie Zuiderzeemuseum, Borsik, voor het kind in het pak, 1875-1950, nr. 005357
   
  25 jan 2018

  Eeuwenlang was kleding een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in de dorpen rond de...

 • Blog
   
  14 mrt 2017
 • Blog
  Afb.1 Twee meisjes in Marker streekdracht. Het rechter meisje is in zware rouw. Ingekleurde ansichtkaart uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum (N.11979)
   
  10 mei 2017

  ‘Modemuze verrast telkens opnieuw. Het online platform geeft een prachtig beeld van onze textiele schatten in de Nederlandse musea.' Modemuze krijgt opnieuw een bijzondere prijs toegekend. 

 • Blog
  FUTURE GENERATION - The Painting
   

  Afgelopen weekend vond de 26ste editie van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam plaats. De openingsavond stond geheel in teken van de toekomst van de mode. De avond, welke toepasselijk de titel FUTURE GENERATION kreeg, werd gevuld met werk van aanstormend talent. Modemuze was aanwezig en mocht verslag doen van de wervelende shows die gepland stonden: MARTAN, Das Leben am Haverkamp en The Painting.

 • Blog
  Samuel Jessurun de Mesquita, Zelfportret met hand aan snor, 1917, collectie Gemeentemuseum Den Haag.
   
  14 jul 2016

  De Movember Foundation vraagt aandacht voor de mannelijke gezondheid door zo veel mogelijk mannen over te halen een snor te laten staan. De snor is tegenwoordig weer hip and happening, maar heren, het dragen van een snor is niet altijd een pretje: snorrenwas smelt door de stoom van hete thee of de soep blijft in de haartjes hangen. Gelukkig zijn ook hier handige uitvindingen voor gedaan.

 • Blog
  Fashion in museums: past, present, future in het Rijksmuseum
   
  4 mei 2016

  In 2015 uitte modejournalist Suzy Menkes forse kritiek op musea. Zij hield een pleidooi voor de terugkeer naar modetentoonstellingen gebaseerd op onderzoek naar eigen collecties. In het symposium Fashion in Museums: Past, Present and Future in het Rijksmuseum werd reactie gegeven op haar statement door verschillende internationale sprekers.

 • Blog
  Truus en Riet Spijkers, Spring/Summer 2016, foto: ©Team Peter Stigter
   
  13 jul 2015

  Tijdens de zomereditie van de Amsterdam Fashion Week toonden oude bekenden hun nieuwste modecollecties. Ook de tweeling Truus en Riet Spijkers toonden voor het kleine zusje van hun hoofdlijn, SIS, een collectie geïnspireerd door het discotijdperk en het heelal.

 • Blog
  Cargelli aan het werk op de grond met een groot papier, ca. 1955.
   
  11 jun 2015

  Zondag 7 juni 2015 overleed de Rotterdamse couturier Cargelli - Carl Gellings - op 85-jarige leeftijd. Het Rotterdamse mode-icoon ontwierp tussen 1952 en 1974 een groot aantal couturecollecties. De resultaten van zijn harde werk worden goed bewaard, als levendige herinnering aan de mode in Rotterdam in de periode van de wederopbouw.

 • Blog
  Yves Saint Laurent, zwarte vrouwensmoking, hersft-winter 1993/94, gebaseerd op zijn collectie 'Le Smoking' uit 1967, Modemuseum Hasselt
   
  4 jun 2015

  FASHIONCLASH Festival heeft dit jaar ‘gender’ als overkoepelend thema. Het festival wil aan de hand van mode de uitdagingen omtrent gendertopics aankaarten en een stap zetten in de richting van een intelligente, empathische benadering van gender en deze in de toekomst aan te wenden. 

 • Blog
   
  6 feb 2015

  Koos van den Akker, schilder met stoffen, geen modeontwerper maar een collagemaker zoals hij zelf zei. Afgelopen dinsdagavond (3 februari 2015) overleed hij in New York aan de gevolgen van darmkanker.

Pagina's