(Her)ontdekking van een vermaakt jakje

 
Le
12 oktober 2012
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

Bij sommige kostuumobjecten zijn er vrijwel geen gegevens bekend. Het is dan een verrassing wat je te zien krijgt als je het betreffende stuk uit het depot haalt.

Een wit empirejakje

Volgens de gegevens van het archief gaat het bij het opzoeken van dit object om een jakje of japonlijfje dat gedateerd is eind 19de eeuw. Er zijn geen andere gegevens bekend. Er is geen foto van het jakje. Het is dus een hele verrassing als we een wit empirejakje van begin 1800 voor onze neus krijgen!

We zien een wit jakje met ingeweven bloemenpatroon, lange mouwen en hoge taille. Het jakje is gevoerd met lichte katoen. Het is niet een heel modieus jakje, maar past in de mode rond 1800. Het jakje werd gedragen als ochtendkleding of als huiskleding. Door die hoge taille, die vastgemaakt werd met een koordje, is het duidelijk een empire jakje.

De empire mode (1775-1815) week af van mode in andere periodes doordat klassieke eenvoud het uitgangspunt was. Japonnen in lichte kleuren, van eenvoudige stoffen en met een hoge taille werden gedragen. Mannen kozen voor een sober pak.

Achterkant van het empirejakje, ca. 1800, Amsterdam Museum

Nog een verrassing

Een tweede leuke ontdekking is dat het een vermaakt jakje is. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar het is vermaakt in de tijd zelf. Dit kan door een kleermaker of dienstmeisje gedaan zijn. Het jakje is uit een oudere 18de-eeuwse japon vermaakt tot een empire jakje, uit restjes oudere stof. De stof komt mogelijk uit een anglaise japon of ochtendjapon. De plooien van de 18de-eeuwse japon, die zo anders was dan de empire mode begin 1800, werden uitgehaald en opnieuw geplooid, zodat de taille omhoog ging. De mouw is mogelijk verlengd tot een lange mouw. Er zijn geen andere sporen van vermaking. Het jakje is niet gebruikt voor verkleedpartijen, zoals vaak in de 19de eeuw gebeurde.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie