Harige kwesties

 
HAAR
30 januari 2017
Conservator kostuum Rijksmuseum

In 2016 werd in het Centraal Museum de succesvolle tentoonstelling HAAR! Menselijk haar in mode en kunst gehouden. Het onderwerp hing in de lucht met aanhoudende belangstelling voor okselhaar, schaamhaar, grijs haar en ‘big hair’ in de media en daarbuiten. Het gebleekte haar van Geert Wilders, de ingewikkelde kuif van Donald Trump, de haartransplantatie van Rafael Nadal en de talloze diademen (voor overdag), haarspelden en haarkammen op de diverse high-end online winkels hielden de gemoederen bezig. Maar ook de vraag naar de inmiddels internationale handel in mensenhaar

Emma Tarlo: Entanglement, The Secret Lives of Hair (2016)
Emma Tarlo: Entanglement, The Secret Lives of Hair (2016)

Entanglement, The Secret Lives of Hair (2016)

Het is daarom niet verwonderlijk dat prof. Emma Tarlo, als antropologe verbonden aan Goldsmiths College (University of London), op onderzoek uitging. Haar voorliefde voor India kwam haar hierbij goed van pas, want het meeste mensenhaar wordt verzameld in Hindoe tempels en Boeddhistische nonnenkloosters. In haar boek volgt zij niet alleen dit haar op zijn reis naar de duurste kapsalons van Beverly Hills en New York, maar gaat zij bij voorbeeld ook in op de geschiedenis van haarstukken – extensions avant la lettre. Uiteraard blijft het gebruik van pruiken – om esthetische, medische of religieuze redenen – ook niet onbesproken. Net zomin als de financiële en sociale ongelijkheid tussen de aanbieders van haar en de uiteindelijke gebruikers.

Tarlo’s reis bestrijkt meerdere continenten en zij bezoekt de meest uiteenlopende gebieden waar haar in allerlei verschillende contexten wordt gebruikt. Zo blijken kledingstukken van menselijk of dierlijk haar een belangrijke plaats in te nemen bij rituelen en religieuze gelegenheden. En kent dierenhaar een enorme diversiteit aan toepassingen. Een interessant boek voor wie niet weer een geschiedenis van het kapsel door de eeuwen heen wil lezen! (ISBN 978-1-78074-992-1, £16.99 of €21.99)

Anne Kreamer: Going Gray: How to Embrace Your Authentic Self with Grace and Style (2009)
Anne Kreamer: Going Gray: How to Embrace Your Authentic Self with Grace and Style (2009)

Going gray, What I Learned about Beauty, Sex, Work, Motherhood, Authenticity, and Everything Else That Really Matters (2007) of Going Gray: How to Embrace Your Authentic Self with Grace and Style (2009)

Zoals de titel al aangeeft, is dit veel meer een persoonlijk verhaal en bovendien van een Amerikaanse journaliste. Misschien niet ieders cup of tea, maar nog steeds een van de interessantere boeken over het fenomeen ‘grijze haren’. Christine Lagarde, de Franse directeur van het Internationale Monetaire Fonds in New York, is op dit moment de enige belangrijke vrouw met grijs haar. Gedurende zijn ambtsperiode zagen we Barack Obama langzamerhand steeds grijzer worden, maar in zijn entourage was geen grijze vrouw te bekennen en de 70-jarige Donald Trump is hoogblond.

Nog altijd wordt grijs haar geassocieerd met ouder worden of zijn, en is er niet veel veranderd sinds het lied ‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’ in 1959 werd geschreven. In de twee edities van haar boek Going gray… behandelt de – ten tijde van het schrijven in 2007 – 49-jarige Anne Kraemer alle vooroordelen en percepties die zij ondervond toen zij op relatief jonge leeftijd grijs werd. Verven of niet verven blijkt dan slechts een van de vele vragen… (2007: ISBN 978-0-316-16661-4, vanaf $5.45/ 2009: ISBN: 978-0-316-16662-1, $14.04 of €15.29)

Lees meer boekbesprekingen van Bianca du Mortier:

Collectieboeken uit Parijs

Groen en gevaarlijk

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie