Grace Kelly - Prinses en stijlicoon

 
21 juli 2014
Kunsthistorica en voormalig conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo

Op Paleis Het Loo is tot en met 4 januari 2015 de tentoonstelling ‘Grace Kelly. Prinses en Stijlicoon’ te zien. In dit blog iets over opzet van deze tentoonstelling.

Op de begane grond van de tentoonstellingsvleugel loopt de bezoeker door haar leven als door een film, met aandacht voor de verschillende rollen die Grace Kelly in haar veel te korte leven speelde als filmster, als bruid, als echtgenote en moeder en als Prinses van Monaco. De inrichting is hier door Tatyana van Walsum op filmische wijze vormgegeven met als hoofdkleur nachtblauw, waarbinnen de filmkostuums uit Mogambo, To Catch a Thief, High Society en The Swan, de kostuums van haar bruidsuitzet, de huwelijkskleding en andere kostuums hun eigen kleuraccenten aanbrengen. Het levensverhaal van Grace wordt aan de hand van haar garderobe verteld in samenspel met (film)beelden, tekst en objecten.

Christian Dior, japon La Bayadère, 1969, © Gaëtan Luci, Palais Princier de Monaco

 

De Grace Kelly Look werd gekenmerkt door een natuurlijke schoonheid, elegantie en stijl. Het beeld van Grace Kelly is in het collectief geheugen verstild tot tijdloos stijlicoon. Een imago wat zij haar hele leven en ook daarna heeft behouden en dat tot de dag van vandaag nog voor velen een inspiratiebron blijkt te zijn. Deze verstilling is vormgegeven in het lichte, meest parelkleurige interieur van de bovenverdieping, waar de kostuums als ‘diamanten’ staan opgesteld binnen een grondplan van een denkbeeldige paleistuin.

Vele jurken kregen een eigen vitrine, zodat zij elk in hun eigen spotlight staan. Wij doorlopen deze ‘tuin met meerdere seizoenen van haar leven’ en zien haar garderobe mee transformeren in datzelfde ritme. Ook als veertigplusser bleef prinses Grace, zoals zij na haar huwelijk met prins Rainier II van Monaco genoemd werd, namelijk volop in de publieke belangstelling staan als rolmodel en vorstelijk stijlicoon. Tot aan haar huwelijk in april 1956 waren de kledingstukken uit haar leven  bovenal een staalkaart van vooraanstaande Amerikaanse (film)ontwerpers uit de fifties als Edith Head, Helen Rose, Oleg Cassini, Branell, John Carter, Dior New York, Ben Zuckerman en James Galanos.

Na haar huwelijk kocht Grace als prinses van Monaco vooral bij Franse Modehuizen als Christian Dior, Lanvin, ‘Coco’ Chanel, Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Maggy Rouff , Madame Grès en Yves Saint Laurent.  Vooral bij Marc Bohan, sinds 1960 artistiek directeur bij Dior, was prinses Grace een zeer trouwe klant en hij zette een belangrijk stempel op haar garderobe. Van al deze couturiers zijn kledingstukken op Paleis Het Loo te bewonderen.

Madame Grès, © Gaëtan Luci, Palais Princier de Monaco

“Als een ding mij vreemd is, dan is het om alleen voor het plezier te winkelen. Aan de andere kant geloof ik dat het juist is om al diegenen die mooie dingen creëren te eren en degenen die mij die dingen zien dragen tevreden te stellen.” Grace Kelly. Deze quote komt geheel tot zijn recht in de tentoonstelling, waar vele kledingstukken, accessoires als hoeden, tassen (ja, ook de Kelly bag), brillen, (hand)schoenen en de prachtigste juwelen, een indruk geven van al die couturiers, ontwerpers, juweliers en bijvoorbeeld meesterkapper ‘Alexandre de Paris’, die ieder hun eigen bijdrage leverden om het beeld van Grace Kelly de tijd te laten overstijgen en te verstillen tot het beeld van Grace Kelly als stijlicoon, inspirerend tot de dag van vandaag.

Portret prinses Grace, 19 april 1956, © Archives du Palais Princier de Monaco, F. Detaille

 

Trudie Rosa de Carvalho is conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie