In gesprek met Martijn van Strien II

 
©Martijn van Strien
14 oktober 2016
Modeantropoloog

‘Can you help me last a little bit longer?’
- Mode in Open Source Fashion Manifesto

Mode wil langer dan alleen vandaag, of een seizoen, bestaan. Het wil relevant blijven, keer op keer gedragen worden. Geproduceerd worden door mensen die trots zijn op wat zij maken, zonder dat daarbij werknemer en milieu beschadigd worden. Mode wil een stem krijgen.

Jarenlang was de mode-industrie er enkel op gericht om zoveel mogelijk te produceren tegen zo laag mogelijke kosten, met als resultaat optimale winst. Dat betekent niet alleen dat arbeiders onder slechte omstandigheden en tegen zeer lage lonen moeten werken, maar ook dat het milieu zwaar belast wordt. Beetje bij beetje lijkt deze wetenschap nu tot de kledingindustrie door te dringen. Zo moedigen winkels als Filippa K en &Other Stories de consument aan om oude kleding voor recycling in te leveren en hebben al 55 bedrijven het Convenant Duurzame Kleding en Textiel getekend. Modeontwerpers keren zich ook steeds meer tegen het huidige modesysteem dat alleen om het produceren van nieuwe collecties draait. Waar de industrie echter veelal in het aanpakken van delen van het productieproces denkt, wil Martijn van Strien (geb. 1988) met zijn projecten een geheel andere methode aanbieden. Het uiteindelijke doel hierbij is het ontwikkelen van een systeem waarin geen overproductie meer plaatsvindt, doordat kleding on-demand, lokaal en perfect op maat gemaakt wordt, op het moment dat het wordt gekocht.

Ontwerp Emmanuel Ryngaert voor TPCC, foto: ©Lee Wei Swee
Ontwerp Emmanuel Ryngaert voor TPCC, foto: ©Lee Wei Swee

The Post-Couture Collective

The Post-Couture Collective is een platform waarop ontwerpen volgens het open-source principe worden aangeboden. Concreet betekent dit dat de consument online een ontwerp uit een van de collecties selecteert, deze vervolgens naar wens personaliseert (zoals de juiste maten en het materiaal) en koopt. Alle ontwerpen zijn geschikt om op een lasersnijder gemaakt te worden. Dat maakt het mogelijk dat de koper met het gedownloade stuk naar de dichtstbijzijnde lasersnij locatie kan gaan om hier het ontwerp in een materiaal naar keuze te laten uitsnijden om het hierna zelf in elkaar te zetten.

Ontwerp Kjell de Meersman, foto: ©Lee Wei Swee
Ontwerp Kjell de Meersman, foto: ©Lee Wei Swee

Binnen The Post-Couture Collective wordt niet alleen met ontwerpers samengewerkt. Het platform werkt aan de ontwikkeling van een internationaal netwerk dat naast ontwerpers uit technische onderzoekers en productielocaties bestaat. Zodat uiteindelijk over de hele wereld iemand online een ontwerp kan bestellen en dat zo dichtbij mogelijk met de nieuwste technieken gemaakt kan worden. Het zo lokaal mogelijk produceren van kleding van (bij voorkeur gerecycled of lokaal vervaardigd) materiaal, op aanvraag, zorgt ervoor dat het milieu minder belast wordt en overproductie dat niet verkocht wordt, wordt tegengegaan. Op deze manier zorgt het open-source principe ervoor dat de mode-industrie een online community wordt waarbinnen ontwerpen, materialen en kennis wordt gedeeld.

Ontwerp Sofie Nieuwborg voor TPCC, foto: ©Lee Wei Swee
Ontwerp Sofie Nieuwborg voor TPCC, foto: ©Lee Wei Swee

Voor de tweede Post-Couture collectie is samengewerkt met vijf ontwerpers van de Antwerpse Academie die ieder twee tot drie stuks hebben ontworpen. Het Antwerpse modelandschap is Martijn niet onbekend. Na zijn afstuderen aan de Dutch Design Academy in Eindhoven werkte hij een jaar in Antwerpen voor Honest by van de Belgische ontwerper Bruno Pieters. Een label dat 100% transparant wil zijn over de manier waarop het wordt geproduceerd en geprijsd. Voor Martijn is het daarom een logische keuze om voor de eerste internationale collectie Antwerpse ontwerpers te vragen. De collectie zal op 20 oktober gepresenteerd worden, waarna de stukken tot 30 oktober in de Paris Texas Galerie in Antwerpen bekeken, gekocht en gemaakt kunnen worden. Deze pop-up winkel is de eerste editie van de AYN Makershop: een tijdelijke winkel, wisselend van locatie, waar producten op aanvraag direct geproduceerd kunnen worden.

Meer informatie
Martijn van Strien 
The Post-Couture Collective 
Open Source Fashion Manifesto 

De tweede Post-Couture collectie wordt van 20 t/m 30 oktober 2016 in de Paris Texas Galerie, Sint-Pietersvliet 6, in Antwerpen gepresenteerd. 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie