In gesprek met: Fransje van der Waals

 
Fransje van der Waals met haar man en dochter, foto: eigendom Fransje
20 februari 2017
Modeantropoloog

Het is begin jaren tachtig wanneer de man van Fransje van der Waals (1950), hoogleraar Global Health Education, promoveert. Voor de gelegenheid heeft Fransje van haar moeder al een pak van Kenzo gekregen, maar dat vindt ze ietwat saai. Zo komt het dat ze voor het eerst de winkel van modeontwerpers Puck & Hans binnenloopt en naar buiten komt met een top voor onder het pak dat de gehele outfit tien keer leuker maakt. Tegelijkertijd koopt ze er ook een mini rok met bijpassende top voor het feest ’s avonds.

Blouse Puck & Hans, foto: eigendom Fransje van der Waals
Blouse Puck & Hans, foto: eigendom Fransje van der Waals

Ongedwongen sfeer

Vanaf het eerste moment dat Fransje de winkel van Puck & Hans binnenloopt voelt ze er zich thuis. Er heerst een ongedwongen sfeer. Dat de kleding ook nog eens precies past en aansluit op Fransje’s smaak telt natuurlijk ook mee. Geen opdringerige verkopers of kleding die net niet goed past. Heeft Fransje ‘s avonds een afspraak en weet ze niet wat ze moet dragen? Dan kan ze zelfs om vijf uur nog de winkel inlopen en voor sluitingstijd succesvol naar buiten komen. Puck & Hans, en iedereen die in de winkel werkte, voelen precies aan waar Fransje naar op zoek is, waardoor ze er altijd slaagt. Ze voelt zich zowel in de kleding als in de winkel op haar gemak en blijft daardoor terugkomen.

Jasje Puck & Hans, foto: eigendom Fransje van der Waals
Jasje Puck & Hans, foto: eigendom Fransje van der Waals

Dierbare herinneringen

Fransje draagt de kleding naar zowel speciale gelegenheden als op vakantie. Aan veel kledingstukken kleven dierbare herinneringen, waardoor ze nu af en toe nog wel eens uit de kast worden gehaald. Soms merkt Fransje bij het passen dat een ontwerp toch wat gedateerd is, zoals een blauw, zwart, zijden jasje uit de jaren ’80: toch een iets te aanwezige schouderpartij. Over het algemeen blijkt de kleding van Puck & Hans tijdloos te zijn. Het zijn ready-to-wear stukken die altijd draagbaar blijven.

Broek Puck & Hans, foto: eigendom Fransje van der Waals
Broek Puck & Hans, foto: eigendom Fransje van der Waals

Een voorbeeld van een herinnering, die zowel mooi als ietwat dramatisch is, heeft Fransje aan een strakke jurk met col. De jurk is een favoriet van haar, waardoor ze het juist draagt op het moment dat er een foto van haar gemaakt wordt. Het portret valt tegen en Fransje is teleurgesteld. Het is daarom een extra teleurstelling wanneer de jurk de dag na de fotoshoot  verpest uit de wasmachine komt. Een stuk dat in herinnering uiteindelijk nog steeds gemist wordt. Of een bloemenbroek die Fransje vaak draagt en ze tot haar verdriet in een hotelkamer na een vakantie achterlaat.

Jurk Puck & Hans, foto: eigendom Fransje van der Waals
Jurk Puck & Hans, foto: eigendom Fransje van der Waals

Bewaren

De gevoelens die door het dragen van de ontwerpen van Puck & Hans naar boven komen, maken dat Fransje een liefhebber van de kleding is. Net zoals de sfeer in de winkel, roepen de kledingstukken een bepaald gevoel van warmte en vrolijkheid op, waardoor ze zich zo prettig voelt wanneer ze deze draagt. Wellicht heeft dat er voor gezorgd dat Fransje veel van wat gekocht heeft, ook heeft bewaard. In eerste instantie doet ze dit voor haar dochters, maar daarvoor blijkt de kleding toch te groot te zijn. Het bewaren van de kleding heeft er in elk geval in geresulteerd dat Puck & Hans aan Fransje kunnen vragen of zij deze aan het Amsterdam Museum wil uitlenen voor de tentoonstelling ‘Puck & Hans – couture locale’ die deze zomer te zien zal zijn.

Fransje en haar man op de 50e verjaardag van Renie van Wijk, foto: ©Hotze Eisma
Fransje en haar man op de 50e verjaardag van Renie van Wijk, foto: ©Hotze Eisma

De tentoonstelling ‘Puck & Hans - couture locale’ is van 9 juni tot en met 3 september 2017 te zien in het Amsterdam Museum. Kijk voor meer informatie op de website van het Amsterdam Museum. 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie